واکاوی اثرات خوشه های صنعتی بر توسعه منطقه ای مورد پژوهی: خوشه های صنعتی سنگ منطقه کلانشهر اصفهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 6، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-6-24_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین شریف زادگان

استاد گروه شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

همایون نورائی

استادیار گروه شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، ایران

چکیده

علی­رغم شکل­گیری بزرگ­ترین منطقه تولید و فرآوری سنگ کشور در منطقه کلانشهری اصفهان در دهه­های اخیر (شامل چهار خوشه محمودآباد، نجف­آباد، دولت­آباد و خمینی­شهر) و وجود بحث­های شفاهی و غیرمستند گسترده درباره تاثیرات منطقه­ای آنها، کمتر بررسی دقیقی درباره این خوشه­ها به ویژه در ارتباط با نقش آنها در توسعه منطقه­ای اصفهان صورت پذیرفته است. با عنایت به این خلاء مطالعاتی در این مقاله هدف آن است تا میزان شدت اثرات خوشه های صنعتی سنگ منطقه کلانشهری اصفهان بر توسعه منطقه­ای و میزان مطلوبیت آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در این راستا از پارادایم روش­شناسی مختلط در این مقاله بهره گرفته شده است؛ ضمن اینکه برای جمع­آوری داده­ها از روش کتابخانه­ای و میدانی (از نوع پرسشنامه­ای) استفاده گردیده و برای این منظور با توجه به ویژگی­های جامعه هدف، روش نمونه­گیری چند مرحله­ای (مرحله نخست روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­بندی­شده برای تعیین حجم نمونه و روش نمونه­گیری سیستماتیک برای مشخص نمودن واحدهای مورد نمونه­گیری) انتخاب و بر این مبنا به ۲۲۳ عدد از بنگاه­های خوشه­های صنعتی منتخب از بین ۱۱۱۵ بنگاه موجود در آن، مراجعه شده است. در ادامه نیز از فن تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم (به عنوان یکی از فنون مدل­سازی معادلات ساختاری) برای فهم میزان شدت تاثیرگذاری و از تکنیک تبدیل مقیاس خطی برای درک میزان مطلوبیت تاثیرگذاری خوشه­های صنعتی در توسعه منطقه­ای بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که علی­رغم وجود پتانسیل تاثیرگذاری خوشه­های صنعتی منتخب بر توسعه منطقه کلانشهری اصفهان، این خوشه­ها در زمینه­های مختلف اقتصادی، اجتماعی و کالبدی هنوز دارای تاثیرگذاری بسیار مطلوب نبوده و این تاثیرگذاری در حد متوسط مانده است که این قضیه به همراه این مورد که برخلاف تصور خوشه­های مذکور بیشتر در توسعه اجتماعی منطقه تاثیرگذار بوده تا در توسعه اقتصادی و نیز اینکه خوشه ها بیش­تر بر مبنای ارتباطات درونی خود بنگاه­ها، جلوگیری از مهاجرت مدیران و سرمایه های فیزیکی به توسعه منطقه­ای کمک نموده است. بر مبنای ارتباطات برونی بنگاه­ها، جلوگیری از مهاجرت کارکنان و سرمایه انسانی، نهایتا می­تواند منجر به این نتیجه شود که خوشه­های صنعتی سنگ منطقه کلانشهری اصفهان هنوز در مرحله جنینی توسعه می­باشد و از ویژگی های خوشه­های صنعتی به صورت نظری و آرمانی که تاثیرگذاری مطلوب و با شدت زیادی را برای منطقه دربرگیرنده خود ایجاد می­نماید، فاصله دارند.

کلیدواژه ها

خوشه های صنعتی, توسعه منطقه ای, صنعت سنگ, کلانشهر اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.