پتانسیل یابی منابع آب کارستی با استفاده ازRS ، GIS و AHP (مطالعه موردی: تاقدیس-های لیلی و کی نو در شمال شرق خوزستان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 13، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-13-45_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد پوراکبری

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی، شرکت آب منطقه ای استان کهگیلویه وبویراحمد

نصراله کلانتری

استاد گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

یاسر عقدکی

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی ، شرکت آب منطقه ای استان اصفهان

آرش مصلح

معاونت برنامه ریزی و بهبود مدیریت، شرکت آب منطقه ای استان کهگیلویه و بویر احمد، ایران

چکیده

کشف منابع آب زیرزمینی به عنوان یکی از راههای تامین آب شرب در جهان با توجه به نیاز روز افزون جهانیان به آب، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل منابع آب کارستی تاقدیس های لیلی وکی نو در شمال شرق خوزستان می باشد. بدین منظور پارامترهای موثر در پتانسیل منابع آب کارستی شامل بارش، تراکم خطواره، فاصله از خطواره، شیب، تراکم آبراهه، لیتولوژی، پوشش گیاهی و دما شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفته اند. با استفاده از نظر گروه کارشناسان خبره و به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن لایه های موثر در پتانسیل منابع آب کارستی محاسبه شد: بارش (۳۳۱/۰)، تراکم خطواره (۲۵۱/۰)، فاصله از خطواره (۱۵۱/۰)، شیب (۰۹۸/۰)، تراکم آبراهه (۰۶۴/۰)، لیتولوژی (۰۴۷/۰)، پوشش گیاهی (۰۲۹/۰)، دما (۰۲۴/۰) و در پایان نقشه پتانسیل منابع آب کارستی با تلفیق لایه های مربوطه با روش همپوشانی در محیط نرم افزار ArcGISو استفاده از ماژول Raster Calculator استخراج گردید. بر این اساس منطقه مورد مطالعه به ۵ گروه با پتانسیل بسیار زیاد، زیاد، متوسط، پایین و بسیار پایین طبقه بندی شده است. نتایج نشان می دهد که بخش مرکزی تاقدیس از بیشترین پتانسیل برخوردار است. از طرف دیگر دماغه شمال غربی (سازند گرو) دارای کمترین پتانسیل می باشد. چشمه ها و دولین های موجود، در محدوده با پتانسیل بالا قرار گرفته اند.

کلیدواژه ها

تاقدیس های لیلی وکی نو, پتانسیل یابی, RS, AHP, GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.