بررسی نحوه کارایی موانع نفوذپذیری بر هد جریان غلیظ نمکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 14، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-14-50_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی درخشان نیا

گروه مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی ، نجف آباد، ایران.

مهدی قمشی

گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

سید سعید اسلامیان

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

سید محمود کاشفی پور

گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

چکیده

مقدمه: جریان­های غلیظ اغلب عامل اصلی انتقال رسوب در آب­های عمیق و مخازن می­باشند. برای جلوگیری از رسوب در مکان­های بحرانی سدها، روش­های مختلفی از جمله قرار دادن موانع در مسیر این جریان­ها ارائه شده است. روش­: براین­اساس در این مطالعه اثر دبی، غلظت ورودی، شیب و ارتفاع موانع نفوذپذیر ذوزنقه­ای شکل بر رفتار جریان­های غلیظ نمکی به صورت آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. ۷۲ آزمایش­  با دبی متغیر ۷/۰، ۲/۱و ۷/۱ لیتر برثانیه و غلظت متغیر ۲۰ و ۲۵ گرم بر لیتر، شیب ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد و ارتفاع مانع ۱، ۵/۱ و ۲ برابر بدنه جریان غلیظ انجام شد و  براساس شار هد جریان مقادیر درصدکاهش هد تعیین و اثر سایر پارامترها مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته­ها: نتایج نشان داد که سه پارامتر شیب، غلظت و دبی ورودی عوامل موثر بر مومنتم جریان بوده و با افزایش هر یک از این پارامترها، میزان کارایی موانع با نسبت بی­بعد ارتفاع ۱ و ۵/۱ کاهش پیدا می­کند اما در مانع با نسبت بی­بعد ارتفاع ۲ عملکرد مانع بهتر بوده و هنگام برخورد جریان با مانع اغتشاش زیاد ایجاد شده که سبب کاهش چشمگیر هد جریان غلیظ می­گردد. نتیجه­گیری: به این صورت که نرخ متوسط کاهش شار هد برای نسبت بی­بعد ارتفاع ۱ در حدود ۳۸ درصد و برای نسبت بی­بعد ارتفاع ۵/۱ در حدود ۵۲ درصد و برای نسبت بی­بعد ارتفاع ۲ در حدود ۸۶ درصد می­باشد. در انتها به برازش خطی و غیرخطی داده های درصد کاهش هد جریان غلیظ پرداخته شد.

کلیدواژه ها

جریان های غلیظ, موانع نفوذپذیر, شار هد, مومنتم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.