بررسی تاثیرات تنش کم آبیبر پارامترهای فتوسنتزی در گیاه مریم گلیاز طریق روش JIP-تست

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 15، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-15-52_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا باغ عنایت

گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران

گیتی برزین

گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران

مجتبی جعفری نیا

گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، مرودشت، ایران

لیلا پیشکار

گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران

ملیحه انتظاری

گروه ژنتیک، دانشکده علوم و فناوری های نوین، واحد تهران پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران و مرکز تحقیقات علوم همگرای پزشکی فرهیختگان، بیمارستان فرهیختگان، واحد تهران پزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه:تنش کم آبی یکی از مهمترین تنش های غیر زیستی است که می تواند بر رشد و نمو گیاهان موثر باشد. گیاه مریم گلی نیز یکی از گیاهان دارویی مهم است که دارای خواص دارویی متعددی می باشد.روش:در پژوهش حاضر تاثیرات سطوح متفاوت کم آبی شامل ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی خاک بر روی پارامترهای فتوسنتزی در دو گونه حساس و مقاوم گیاه مریم گلی از طریق روش JIP- تست مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها:نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش تنش کم آبی از میزان مراکز فعال واکنش (RC/CS)، میزان انتقال الکترون در سیستم فتوسنتزی (ETo/CS)،کارایی واکنش های نوری در فتوسیستم II (φPo /(۱- φPo ))، کارایی واکنش های بیوشیمیاییدر زنجیره انتقال الکترون (ψo /(۱- ψo ))، کارایی رسیدن الکترون به فتوسیستم I(δRo/(۱- δRo )) و شاخص کارایی انتقال الکترون از ابتدای فتوسیستم II تا انتهایI (PI total)کاسته شده است و میزان اتلاف انرژی در کلروفیل های آنتن (DIo/CS)افزایش یافته است.نتیجه­گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیرات منفی تنش کم آبی بر این پارامترها در گونه حساس مریم گلی (Salvia officinallis) بیش از گونه مقاوم (Salvia virgata) بوده است.

کلیدواژه ها

کم آبی, فلورسانس کلروفیل a, مریم گلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.