ارزیابی تکنیک های برندسازی در شکل گیری تصویر ذهنی شهر بوشهر با تاکید بر سه گروه گردشگران، شهروندان و کارشناسان شهری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JUPM-11-42_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 32
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا مرادی

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

مهران علی الحسابی

دانشیار گروه شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

در عصر جهانی شدن و رقابت شهرها برای جذب شهروندان، سرمایه­گذاران و گردشگران، تصویر شهر و چگونگی ادراک آن مورد توجه قرار گرفت، در این دوره برندسازی به عنوان یک فرصت بزرگ برای شهرها با تمرکز بر مفهوم تصویر شهر و استفاده از ابزارهای مختلف در پی ارتقاء آن و جذب مخاطبین مختلف در راستای اهداف اقتصادی و اجتماعی می­باشد. هدف این پژوهش سنجش ادراک ذهنی مخاطبین (کارشناسان، شهروندان و گردشگران) از شهر بوشهر و ارزیابی ابزارهای مختلف برندسازی در شکل­گیری آن می­باشد. در این پژوهش ابتدا با رویکرد کیفی و تحلیل ادبیات تحقیق، مولفه­ها و تکنیک­های مختلف در برندسازی شناسایی شده و سپس با مطالعه میدانی و با استفاده از روش مقایسه میانگین­ها و تحلیل واریانس یک طرفه در نرم­افزار spss عناصر شکل دهنده تصویر ذهنی از شهر بوشهر و تفاوت بین گروه­ها مورد بررسی قرار گرفته است. چهار مولفه ساختار کالبدی، ویژگی­های اجتماعی- فرهنگی، امکانات و زیرساخت­ها، و تبلیغات همراه با زیرمجموعه آنها ابزارهای برندسازی و شکل دهنده تصویر شهر شناسایی شده­اند. نتایج نشان می­دهد مولفه فرهنگی و اجتماعی با میانگین ۳.۲۵ ، امکانات و زیرساخت­ها (۳.۱۴) بیشترین تاثیر را در ذهن مخاطبین و ساختار کالبدی با میانگین (۲.۹۴) و تبلیغات رسانه­ای (۲.۰۳) کمترین تاثیر را گذاشته است. همچنین بین سه گروه گردشگران، شهروندان و متخصصین در بررسی معیارها اختلاف معناداری مشاهده شد. جهت تقویت تصویر شهر بوشهر از نگاه بیرونی (گردشگران) و درونی (شهروندان و سایرین) بر اساس نتایج پژوهش، استفاده از ابزار مداخله کالبدی از جمله طراحی شهری و منظر در کنار استفاده از ابزارهای تبلیغاتی و رسانه ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

برندسازی شهری, تصویر ذهنی, جهانی شدن, بوشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.