تبیین اثرات کارآفرینی بر توسعه پایدار شهری با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری (مطالعه موردی: شهر یاسوج)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 12، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_JUPM-12-44_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره دیمیاد

کارشناس ارشد شهرسازی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران

یعقوب پیوسته گر

استادیار گروه معماری و شهرسازی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران

چکیده

برای پیشگیری از ناپایداری فضاهای شهری، بهره­برداری بهینه از منابع محدود انسانی و طبیعی امری ضروری است. توسعه و ترویج کارآفرینی، که از آن به­عنوان موتور توسعه اقتصادی یاد می­شود، یکی از مهم­ترین اهرم­های مورد تاکید اقتصاددانان و اندیشمندان در راستای نیل به توسعه پایدار شهری است. هدف از پژوهش کمی و کاربردی حاضر، که با ترکیبی از روش­های توصیفی تحلیلی و علی انجام شده است، تبیین اثرات کارآفرینی بر توسعه پایدار شهری است که به صورت موردی در شهر یاسوج انجام شده است. ابزار اصلی پژوهش جهت گردآوری داده­های میدانی، پرسشنامه محقق­ساخته است که روایی و پایایی آن با رعایت مبانی تحقیقات میدانی تایید شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان ساکن در شهر یاسوج تشکیل می­دهد (۹۸۱۳۰ نفر) که دارای سن بالاتر از ۱۵ سال بوده­اند و با توجه به محدودیت­های مالی و زمانی، ۳۸۳ نفر از آن­ها به عنوان نمونه آماری برآورد شد و پرسشنامه­ها به صورت کاملا تصادفی در میان شهروندان توزیع گردید و در نهایت با توجه به مخدودش بودن تعدادی از پرسشنامه­ها، اطلاعات گردآوری شده ۳۷۵ نفر با استفاده از نرم­افزارهای SPSS و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد برخورداری شهروندان از متغیرهای تشکیل­دهنده کارآفرینی با میانگین ۳۱/۳، بالاتر از حد متوسط بوده و میانگین محاسبه شده برای توسعه پایدار شهر یاسوج با مقدار ۰۲/۳، در سطح متوسط قرار دارد و میانگین پایداری اقتصادی، اجتماعی و زیست­محیطی به­ترتیب ۴۷/۲ (پایین­تر از حد متوسط)، ۳۱/۳ و ۳۰/۳ (بالاتراز حد متوسط) بوده است. نتایج سنجش برازش مدل ساختاری طراحی شده در خصوص اثر کارآفرینی بر توسعه پایدار شهری نشان داد معیارهای برآورد شده مدل مذکور در تطبیق با معیارهای پیشنهادی در وضعیت مطلوبی قرار دارند و کارآفرینی با اثر کل ۶۶۲/۰، دارای تاثیر آماری معناداری بر توسعه پایدار شهری بوده است و توانسته است ۴۴ درصد از واریانس توسعه پایدار شهری در محدوده مطالعاتی را تبیین نماید.

کلیدواژه ها

کارآفرینی, پایداری, توسعه پایدار شهری, مدل سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.