تحلیل اهمیت – عملکرد شاخص های حکمروایی خوب در شهر میراث جهانی یزد
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 12، شماره: 46
- کد COI اختصاصی: JR_JUPM-12-46_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 128
نویسندگان
دانشجو دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، ، دانشگاه یزد، یزد، ایران
دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه یزد، یزد، ایران
کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران
چکیده
چکیده در هر جامعهای هنگام جست و جو برای راه حل توسعه پایدار، همواره حکمروایی خوب به عنوان یک ابزار حیاتی برای پیشبرد توسعه پایدار مطرح میگردد و به صورت یک عنصر حیاتی در استراتژیهای توسعه پایدار گنجانیده شده است. در همین راستا و به منظور ایجاد بستر مناسب توسعه گردشگری به ویژه در شهرهای مقصد گردشگری، حکمروایی خوب شهری و نزدیک شدن به شاخصهای آن ضرورتی اساسی است. هدف اصلی این پژوهش نیز بررسی میزان اهمیت و عملکرد هر یک از شاخصهای حکمروایی خوب در شهر میراث جهانی یزد است. تا از این طریق از یک سو به مهمترین و کم اهمیتترین شاخصها پی برد و از سوی دیگر میزان عملکرد هر یک از شاخصها تعیین شود تا کمبودها مورد توجه قرار گیرد و برنامهریزیهایی جهت ارتقاء شرایط انجام شود. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش در زمره پژوهشهای توصیفی - پیمایشی است. به منظور گردآوری دادهها از روش کتابخانهای و روشهای میدانی شامل مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری کارشناسانی است که تحصیلات دانشگاهی دکتری در رشتههای مرتبط با امور شهری دارند. جهت نمونهگیری از بین کارشناسان از روش نمونهگیری قضاوتی که یکی از شیوههای نمونهگیری هدفمند است استفاده شده است. برای تحلیل دادهها نیز از روش IPA[۱] بهره گرفته شده است. یافتههای پژوهش نشان میدهد از بعد اهمیت، مشارکت با میانگین ۰۰/۷، پاسخگویی و عدالت با میانگین ۶۰/۶ با اهمیتترین و شاخصهای اجماعسازی با میانگین ۸۰/۳، شفافیت و تمرکززدایی با میانگین ۰۰/۴ کم اهمیتترین شاخصها شناخته شدهاست. از طرفی از نظر میزان عملکرد شاخص اثربخشی و کارایی با میانگین ۶۰/۶ بیشترین عملکرد و مشارکت با میانگین ۸۰/۳، پاسخگویی، مسئولیتپذیری و امنیت با میانگین ۲۰/۴ کمترین عملکرد را به خود اختصاص داده است از طرفی با توجه به نتایج آزمون t همبسته و با عنایت به اینکه مقدار Sig (سطح معناداری) در همه شاخصها برابر با صفر و کمتر از ۰۵/۰ است لذا تفاوت میانگینها در همه شاخصها از سطح معناداری برخوردارند و از سویی نتیجه رابطه (P-I) نیز در اکثر شاخصها منفی شده است که این نشان دهنده فاصله همه شاخصها از وضعیت ایدهال است.کلیدواژه ها
حکمروایی خوب, شهرهای گردشگرپذیر, اهمیت - عملکرد ( IPA), شهر میراث جهانی یزداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.