تحلیل بازآفرینی فرهنگی اجتماعی در توسعه محله ای (مطالعه موردی: محله دیزج جنوبی شهر بناب)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JUPM-13-48_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز کشاورزی

دانشجوی دکتری شهرسازی، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران.

بشیر بیگ بابایی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد ملکان، دانشگاه آزاد اسلامی، ملکان، ایران.

کریم حسین زاده دلیر

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران

چکیده

اهمیت بازآفرینی شهری از آنجاست که نمایانگر نگاه برنامه­ریزان و شهرسازان به حیات مطلوب شهری و تقابل این شیوه زندگی با شیوه زندگی در برخی بافتها و نواحی شهر است. در واقع بازآفرینی به معنای بازگرداندن حیات اجتماعی، اقتصادی و محیطی به یک منطقه است. این حرکت مکانها را دگرگون میکند، تصویر اجتماعی از خودش را تقویت میکند و مکان­های زنده و جذاب که سرمایه­گذاری درونی پایدار را تشویق میکنند، خلق میکند.  در این راستا تحقیق حاضر با هدف تحلیل رابطه بازآفرینی فرهنگی اجتماعی با توسعه محله دیزج جنوبی شهر بناب انجام شده است. با توجه به اهداف تحقیق و مولفه های مورد بررسی نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری محله دیزج جنوبی شهر بناب می­باشد. اطلاعات مورد نیاز برای بررسی رابطه بازآفرینی فرهنگی اجتماعی و توسعه پایدار محله­ای که شامل۴ شاخص و ۱۹ معرف بازآفرینی فرهنگی اجتماعی به عنوان متغیر مستقل و ۶ شاخص توسعه محله­ای به عنوان متغیر وابسته است. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. روش نمونه­گیری پژوهش به صورت تصادفی ساده و حجم جامعه آماری آن ۳۶۶ نفر بود. نتایج نشان می­دهد که مولفه­های اجتماعی و فرهنگی بیشترین تاثیر را در راستای ارتقای توسعه محله دیزج جنوبی داشته­اند، به طوری که یک واحد تغییر در انحراف مولفه­های اجتماعی و فرهنگی به ترتیب ۴۰۹/۰ و ۵۷۸/۰ واحد تغییر در توسعه محله دیزج جنوبی ایجاد خواهند کرد. به­طور کلی تمامی مولفه­های بازآفرینی فرهنگی اجتماعی تاثیر مثبت داشته­اند، بدین معنی که با افزایش مقدار بازآفرینی فرهنگی اجتماعی محدوده مورد مطالعه، توسعه آن نیز افزایش پیدا می­کند.

کلیدواژه ها

بازآفرینی, بازآفرینی شهری, بازآفرینی فرهنگی اجتماعی, محله دیزج جنوبی, شهر بناب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.