نقش میانجی رفتار شهروندی در رابطه هوش معنوی با عملکرد سازمانی کارکنان دانشگاه های کرمانشاه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEDU-13-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کلثوم چهری

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، واحد کرمانشاه ،دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه ، ایران.

مریم اسلام پناه

استادیار گروه مدیریت آموزشی ، واحد کرمانشاه ،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمانشاه ، ایران.

چکیده

مقدمه و هدف: هدف کلی پژوهش ارائه­ی الگوی ساختاری نقش میانجی رفتار شهروندی در رابطه هوش معنوی با عملکرد سازمانی کارکنان دانشگاه­های کرمانشاه بود.روش شناسی پژوهش: روش پژوهش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان دانشگاه ها و موسسات آموزشی استان کرمانشاه ازجمله دانشگاه­های آزاد، علوم پزشکی، پیام­نور، موسسات غیرانتفاعی و علمی کاربردی (۱۳۷۱۸ نفر) بود که نمونه پژوهش بر اساس جدول مورگان به تعداد ۳۷۴ نفر با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی، انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه­های استاندارد عملکرد سازمانی هرسی و گلد اسمیت (۲۰۰۹) و پرسشنامه هوش معنوی کینک (۲۰۰۹) و رفتار شهروندی ارگان (۱۹۸۸) بود که روایی پرسشنامه­ها قابل تایید بود و توسط روایی صوری نیز مورد بررسی قرار گرفت؛ پایایی ابزار نیز توسط آلفای کرونباخ به ترتیب ۹۰/۰، ۸۲/۰ و ۷۷/۰ به دست آمد. پس از توزیع پرسشنامه­ها بین نمونه­ها و جمع­آوری؛ داده­ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتیجه ناشی از فرضیه اصلییافته ­ها: پژوهش نشان داد که هوش معنوی دارای رابطه مثبت و معنی­دار با عملکرد سازمانی است (۸۹/۰ = β؛ ۳۵/۱۶ = T-value) و این رابطه از طریق رفتار شهروندی نیز وجود دارد (۰۶۲/۱ = β؛ ۲۲/۱۹، ۵۶/۱۵= T-value). علاوه­براین نتایج نشان داد که اثر رفتار شهروندی بر عملکرد سازمانی نیز مثبت و معنی­دار بود (۱۸/۱ = β؛ ۲۲/۱۹ = T-value)؛ اثر هوش معنوی بر رفتار سازمانی مثبت و معنی­دار گزارش شد (۱۸/۱ = β؛ ۲۲/۱۹ = T-value).بحث و نتیجه­ گیری: تمرکز بر هوش معنوی و رفتار شهروندی در خصوص تحقق عملکرد سازمانی می تواند موجب موفقیت سازمانی شود.

کلیدواژه ها

رفتار شهروندی, هوش معنوی, عملکرد سازمانی, دانشگاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.