اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی بر نشخوار فکری و افکار خودآیند منفی در سالمندان مبتلا به اختلال افسردگی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-8-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین حسنی

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی، واحد بهشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بهشهر، ایران

چکیده

مقدمه: افسردگی یکی از اختلالات شایع سالمندان می­باشد و این اختلال تحت تاثیر درمان­های روانشناختی است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی بر نشخوار فکری و افکار خودآیند منفی در سالمندان مبتلا به اختلال افسردگی بود. روش­ کار: روش پژوهش نیمه­آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مراجعه کنندگان سالمند به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی رهنمون شهر آمل (از تاریخ دهم مهر ماه ۱۴۰۰ تا تاریخ دهم خرداد ۱۴۰۱) بوده است. نمونه گیری به صورت در دسترس و ۳۰ نفر از افرادی که بیشترین نمره را در پرسشنامه افسردگی Beck (۱۹۶۱) کسب کردند به­عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس با گمارش تصادفی، ۱۵ نفر به گروه آزمایشی و ۱۵ نفر به گروه کنترل و با روش قرعه­کشی تخصیص داده شدند. گروه آزمایشی، به مدت ۸ جلسه، هفته ای یک­بار و به مدت ۹۰ دقیقه تحت آموزش شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی قرار گرفتند. در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. جهت جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه پرسشنامه افسردگی بک (۱۹۶۱)، نشخوار فکری نالن-هوکسما و مارو (۱۹۹۱) و پرسشنامه افکار خودآیند منفی کندال و هالون (۱۹۸۰) استفاده شد. به­منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون­های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کواریانس با نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ استفاده شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی بر نشخوار فکری و افکار خودآیند منفی سالمندان مبتلا به اختلال افسردگی تاثیر دارد (۰۰۵/۰> p). نتیجه ­گیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، استفاده از مداخله شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی در کاهش نشخوار فکری و افکار خودآیند منفی در سالمندان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی، را می­توان پیشنهاد نمود.

کلیدواژه ها

cognitive therapy based on mindfulness, elderly, rumination, negative spontaneous thoughts, Depression., شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی, سالمندان, نشخوار فکری, افکار خودآیند منفی, افسردگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.