بررسی تطبیقی نشانه شناسی مفهوم «عشق» در مجموعه های هوای تازه اثر احمد شاملو و آینه های کوچک اثر شیرکو بیکس بر اساس نظریه رمزگان دانیل چندلر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات کردی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOKI-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هیوا نادری

دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی، گروه ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، ایران

محمد علی خالدیان

استادیار، گروه ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، ایران

حسن علی عباس پور اسفدن

استادیار، گروه ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، ایران.

چکیده

از دید نشانه­شناسان، ما در دنیایی از نشانه­های کلامی و غیرکلامی زندگی می­کنیم که در انتقال و بازنمایی اغراض آدمی تاثیرگذار هستند. در علم نشانه­شناسی، این نشانه­ها که به واسطه وجود رمزگان­ها، و روابط علی و معلولی معنادار شده­اند، بررسی می­شوند. دانیل چندلر با نظریه رمزگان­های پنج گانه خود توانست زوایای جدیدی از این علم را تشریح کند. در شعر معاصر فارسی، احمد شاملو در مجموعه هوای تازه بسیاری از نشانه­های کلامی و غیرکلامی را به کار گرفته است تا مضامین متعددی از جمله عشق را تبیین کند. در شعر او، عشق صرفا پدیده­ای جسمانی و مرتبط با ویژگی­های زیستی آدمی نیست و خوشه­های معنایی متنوعی دارد. در ادبیات کردی نیز شیرکو بیکس، عشق را دقیقا به مثابه مفهومی رمزگانی در سروده هایش به کار گرفته که در ورای ابعاد رمزی آن، کلیتی از روابط انسانی، اجتماعی و حتی سیاسی را به وسیله آن، بازآفرینی نموده است. بازخوانی این معانی و منظورشناسی اغراض شاملو و بیکس از طریق کاربست نظریه چندلر امکان­پذیر می­شود. نتایج تحقیق حاضر نشان می­دهد شاملو و بیکس با ذکر نشانه­هایی صریح و ضمنی در متن اشعار، عشق را به عنوان پدیده­ای چندبعدی مطرح کرده و موضوعات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را با آن گره زده­اند. این نوآوری که هر یک از این شاعران به آن نائل شده است، در تاویلی شدن سروده­های عاشقانه­اشان در مجموعه­های هوای تازه و آینه­های کوچک موثر بوده است.

کلیدواژه ها

احمد شاملو, شیرکو بیکس, هوای تازه, آینه های کوچک, عشق, چندلر, رمزگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.