تحلیل اقتصادی اثرات توسعه تکنولوژی و مکانیزاسیون بر تولید بخش کشاورزی استان قزوین

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 5، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-5-20_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوذر پرهیزکاری

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل

محمود صبوحی

دانشیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل

چکیده

در مطالعه حاضر، به­منظور بررسی اثرات توسعه تکنولوژی و مکانیزاسیون بر تولید بخش کشاورزی استان قزوین، ابتدا روند تغییرات مصرف کود و سموم شیمیایی و به­کارگیری ماشین­آلات طی دوره­ی زمانی ۱۳۹۰-۱۳۷۰ مورد بررسی قرارگرفت. سپس با استفاده از تحلیل­های رگرسیونی تاثیر تکنولوژی و مکانیزاسیون بر عملکرد محصولات عمده استان قزوین بررسی شد. در مرحله­ی بعد، با لحاظ نمودن نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون در مدل برنامه­ریزی ریاضی مثبت[۱](PMP)، اثر سناریوی تلفیقی افزایش ۱۰% کود شیمیایی، کاهش ۱۵% سموم دفع آفات و افزایش ۲۰% ساعت کار ماشین­آلات بر میزان عملکرد محصولات و سود ناخالص کشاورزان استان قزوین تجزیه و تحلیل شد. سناریوی تلفیقی فوق، با توجه به شرایط منطقه و حداکثر میزان تغییر نهاده­ها در جهت افزایش سود ناخالص کشاورزان تعبیه شد. برای تخمین توابع و حل مدل PMP از نرم­افزارهای Eviews و GAMS استفاده شد. نتایج نشان داد که به­کارگیری مکانیزاسیون بر عملکرد کلیه­ی محصولات منتخب استان قزوین اثر مثبت و معنی­داری دارد. با اعمال سناریوی پیشنهادی نیز، سطح زیر کشت محصولات گندم و جو به میزان ۵/۳ و ۶/۱% نسبت به سال پایه کاهش یافت، اما سطح زیرکشت سایر محصولات الگو از ۵/۲% برای ذرت دانه­ای تا ۸/۱۲% برای چغندر افزایش یافت. سود ناخالص کشاورزان نیز ۷/۲۹% نسبت به سال پایه افزایش یافت. در پایان با توجه به اثرات مثبت توسعه­ی مکانیزاسیون و خرده­پا بودن اغلب کشاورزان استان قزوین، حمایت دولت در قالب ارائه­ی تسهیلات بانکی و وام­های با نرخ بهره­ی کم به کشاورزان، برای خرید و به­کارگیری ماشین آلات و ادوات مکانیزه در بخش کشاورزی این استان پیشنهاد شد. طبقه­ بندیJEL:C۶۱, Q۱۶, Q۳۳ ۲. Positive Mathematical Programing

کلیدواژه ها

برنامه ریزی ریاضی مثبت, تکنولوژی, تحلیل رگرسیون, عملکرد محصولات, قزوین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.