عدم تقارن انتقال قیمت در بازارهای گوشت مرغ ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-15-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مجتبی مجاوریان

گروه اقتصاد کشاورزی- دانشکده مهندسی زراعی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- ساری- ایران

مسعود تقی پور کندسر

گروه اقتصاد کشاورزی- دانشکده مهندسی زراعی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- ساری- ایران

حمید امیرنژاد

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

مقدمه: اعتبار الگوی TAR در متغیر سری­زمانی دارای روند، بعلت وجود تورم دائمی در سطح عمومی قیمت­ها با یک آستانه ثابت، خدشه دار می­شود، اغلب مطالعات در ایران به این موضوع توجهی ندارند، هدف تحقیق بررسی انتقال قیمت بین بازارهای فضایی با دو نوآوری است؛ نخست، استفاده از حد آستانه متغیر (اما برون­زا)، دوم، استفاده از داده­های ترکیبی است که امکان آشکار سازی ناهمگنی الگوهای انتقال قیمت بین بازارهای مختلف را نشان می­دهد.مواد و روشها: داده­ها شامل قیمت ماهانه خرده­فروشی مرغ در تهران، اصفهان، مازندران و گلستان طی سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۷ می­باشد. برای نشان دادن رابطه بین قیمتها در بازارهای مختلف از مدل خود رگرسیونی آستانه­ایی استفاده شد. در این الگو آستانه ثابت نبوده و تابعی از هزینه حمل در هر دوره می­باشد.یافته ها: نتایج نشان داد انتقال قیمت گوشت مرغ بین چهار بازار نامتقارن و در حالتی که اختلاف قیمت بیش از هزینه حمل است باشد  انتقال قیمت به سرعت اتفاق افتاده  و ناپایدار است. در حالت دیگر هنگامیکه اختلاف قیمت کمتر از هزینه حمل باشد  انتقال قیمت پایدار است  آزمون هاسمن نشان داد که انتقال قیمت دارای جزء تصادفی اما بر پارامترها موثر نیست و تغییر رژیم مبتنی بر هزینه حمل می­باشد.نتیجه­ گیری: سیاستهای دولت در بازار گوشت مرغ باعث انتقال کندتر قیمت بین آنها شده است. همچنین با استفاده از الگوهای آستانه ایی که نقطه آستانه ثابت نباشد به تبیین بهتر بازار کمک می می کند

کلیدواژه ها

پیوستگی بازار, بازار فضایی, داده های ترکیبی, رگرسیون آستانه ای, گوشت مرغ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.