توزیع فضایی شاخص سلامت در استان های منطقه زاگرس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 12، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-12-46_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چنور محمدی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنا مه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حسین نظم فر

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی ، اردبیل، ایران

چکیده

مقوله سلامت یکی از شاخص های اصلی توسعه یا فتگی جوامع برشمرده می شود؛ زیرا سلامتی مهم ترین عامل توسعه و ضامن بقای هر جامعه است و برخورداری از خدمات بهداشتی درمانی به عنوان یکی از اصول سلامت، با هدف ارتقا و تامین سلامت افراد، یکی از ارکان مهم پیشرفت هرجا معه ای را تشکیل می دهد. جامعه ی آماری این پژوهش پنج استان منطقه زاگرس(ایلام، کردستان، کرمانشاه، لرستان و همدان) می باشند، هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت توزیع فضایی شاخص سلامت و رتبه بند ی و سطح بند ی استان ها ی منطقه زاگرس می باشد، که داد ه های مورد نیاز از سالنامه آماری ۱۳۹۴ پنج استان مذکور گرفته شده است. در پژوهش حاضر با بهره گیری از روش آنتروپی شانون جهت وزن دهی و مدل COPRAS با استفاده از ۴۲ معیار بخش سلامت به رتبه بندی و سطح بندی استان ها پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که ضریب توسعه از (۷۲/۴۲) تا (۱۰۰) در نوسان است. به طوری که استان همدان با (۱۰۰ ) امتیاز در رتبه اول و توسعه ، استان لرستان با (۴۷/۹۶) در رتبه دوم و نسبتا توسعه یافته، استان کرمانشاه با (۶۷/۹۴) امتیاز در رتبه سوم و نسبتا توسعه یافته ، استان کردستان با (۳۶/۸۶) امتیاز در رتبه چهارم و نسبتا توسعه یافته و در آخر استان استان ایلام با (۷۲/۴۲) امتیا ز در رتبه پنجم و در حال توسعه از لحا ظ شاخص سلامت می باشند، این نتایج نشان از تفاوت استان های منطقه زاگرس در برخورداری از شاخص سلامت دارد.

کلیدواژه ها

توزیع فضایی, شاخص سلامت, COPRAS, منطقه زاگرس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.