تاثیر برخی تعدیل کننده های تنش بر گره زایی، سرعت پر شدن دانه و عملکرد عدس دیم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رئوف سید شریفی

استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

حامد نریمانی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

چکیده

هدف: هدف این آزمایش، ارزیابی اثرات برخی تعدیل کننده های تنش بر گره زایی، سرعت پر شدن دانه و عملکرد عدس دیم بود. مواد و روش ها: آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‎ ‎های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه ایی نزدیک مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی ۱۴۰۱ اجرا شد. فاکتور اول کاربرد کودهای زیستی و آلی در چهار سطح (عدم مصرف به عنوان شاهد، کاربرد ورمی کمپوست، مایکوریزا، کاربرد توام ورمی کمپوست و مایکوریزا)، و فاکتور دوم محلول پاشی نانو ذرات در چهار سطح (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد، کاربرد نانو اکسیدسیلیکون، نانواکسیدآهن، کاربرد توام نانواکسید سیلیکون و آهن) شامل می شدند.یافته ها: نتایج نشان داد که کاربرد توام ورمی کمپوست و مایکوریزا شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب، عملکرد پروتئین در هکتار، محتوای آهن و پروتئین دانه (به ترتیب ۶/۲۰ و ۶/۲۴ درصد) را در مقایسه با عدم کاربرد آنها افزایش داد. نتایج مشابهی نیز در کاربرد نانواکسید آهن و سیلیکون مشاهده شد. طوری که کاربرد توام نانواکسید آهن و سیلیکون شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب، عملکرد پروتئین در هکتار، محتوای پروتئین و آهن دانه (به ترتیب ۱/۲۹ و ۷ /۳۷ درصد) را در مقایسه با عدم کاربرد آنها افزایش داد. کاربرد ورمی کمپوست و مایکوریزا با نانواکسید آهن و سیلیکون تعداد گره فعال در بوته، دانه در نیام، نیام در بوته، تعداد شاخه جانبی، وزن گره، عملکرد کوانتومی و عملکرد دانه (۷۲ درصد) را نسبت به عدم کاربرد کمپوست و مایکوریزا با نانواکسید آهن و سیلیکون افزایش داد.

کلیدواژه ها

آهن, مایکوریزا, ورمی کمپوست, سیلیکون, محدودیت آبی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.