کانی شناسی و کانی شیمی بیگانه سنگ های دیوریت-گابرویی سنگ های آتشفشانی منطقه ی منور (تبریز)، شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-31-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسون اخشانی

Department of Geology, University of Tabriz, Tabriz ۵۱۶۶۴, Iran

محسن موید

Department of Geology, University of Tabriz, Tabriz ۵۱۶۶۴, Iran

نصیر عامل

Department of Geology, University of Tabriz, Tabriz ۵۱۶۶۴, Iran

امین اله کمالی

Research institute of Cultural Heritage & Tourism

محمد فداییان

Department of Geology, Payame Noor University, Tehran, Iran

چکیده

منطقه مورد بررسی در شمال­غرب ایران و در پهنه البرز غربی _ آذربایجان قرار دارد. سنگ­های میزبان بیگانه سنگ­های مورد بررسی از نوع آندزیت بازالتی و آندزیت هستند. بیگانه سنگ­های موجود در سنگ­های آتشفشانی شامل انواع گابرویی و دیوریتی هستند. کانی­های اصلی تشکیل­دهنده بیگانه سنگ­ها شامل پلاژیوکلاز، آمفیبول و کلینوپیروکسن و کانی­های فرعی بیوتیت، ارتوپیروکسن  و کانی­های تیره هستند. بافت غالب بیگانه سنگ­ها دانه­ای و ریزسنگی پورفیری است. براساس شیمی کانی، ترکیب پلاژیوکلاز، آمفیبول، پیروکسن و بیوتیت به ترتیب عبارتند از الیگوکلاز تا آندزین، چرماکیت تا هورنبلند، اوژیت و استونیت. آمفیبول­های بیگانه سنگ­ها بر پایه مقدار AlIV (کمتر از ۵/۱ درصد)، در قلمرو کرانه­ی فعال قاره­ای وابسته به فرورانش قرار دارند. دما-فشارسنجی بیگانه سنگ­ها  با استفاده از مقدار کاتیونی آلومینیوم کل، نشان دهنده فشار ۶/۰±۵.۸ کیلوبار و دمای حدود ۸۰۲ درجه­ی سانتیگراد در محیط تبلور است. کلینوپیروکسن­های مورد بررسی با ترکیب نیمه قلیایی همخوانی خوبی با محیط زمین­ساختی کمان ماگمایی دارند. همچنین کلینوپیروکسن­ها در فشارهای کم تا متوسط تشکیل شده­اند که بیانگر تبلور آنها طی صعود ماگما و در اعماق متفاوت است. مقدار آهن سه ظرفیتی در کلینوپیروکسن­ها نشان­دهنده گریزندگی بالای اکسیژن ماگماست. کلینوپیروکسن­های بیگانه سنگ­های دیوریت-گابرویی در فشار ۱۲ کیلوبار و دمای حدود ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد تشکیل شده­اند.

کلیدواژه ها

xenolith, diorite-gabbro, mineral chemistry, Manavvar., بیگانه سنگ؛ دیوریت-گابرو؛ کانی شیمی؛ منور.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.