مرور نظام مند ادبیات حکمرانی داده و تحلیلی بر پژوهش های موجود

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی پیشرفت های معماری سازمانی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAEA07_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسن موسوی

دانشجوی دکتری مدیریت فناوری اطلاعات، گروه مدیریت، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

اکبر نبی الهی

استادیار، دانشکده مهندسی کامپیوتر، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

ناصر خانی

استادیار، گروه مدیریت، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران،

چکیده

حکمرانی داده به عنوان یک جریان اصلی در عصر داده های بزرگ و تحول دیجیتال، شامل استراتژی ها، سیاست ها و فرایندهایی می باشد که تضمین کننده مدیریت و بهره برداری موثر از دارایی های داده در سازمان است. به منظور مقابله با چالش ها و نگرانی های بزرگ از جمله حریم خصوصی و امنیت داده، استفاده موثر از داده ها، نیازمند رویکردهای نوین جدید در طراحی و اجرای حکمرانی داده درون سازمانی و بین سازمانی می باشد. در این مقاله، با استفاده از تحلیل نظام مند ادبیات، پژوهش های مربوط به حکمرانی داده مورد تحلیل قرار می گیرد. بدین منظور، جستجو در پایگاه های داده های مختلف انجام شد و تعداد ۷۰ مقاله انگلیسی و فارسی گردآوری گردید . این مقالات با کلید واژه های حکمرانی داده، حاکمیت داده، Data Governance ، Information Governance مورد جستجو قرار گرفتند. این مقاله، ضمن مروری جامع بر مفاهیم و چارچوب های مهم حاکمیت داده با هدف ارائه یک درک واضح از اجزای کلیدی، مزایا، چالش ها، روندهای نوظهور و بهترین روش ها را ارائه می دهد. با بررسی دقیق مقالات پیشینه، برخی شاخص های حیاتی موفقیت( CSF ) پیاده سازی طرح ها و مدل های حکمرانی داده با استفاده مرور سیستماتیک پژوهش های انجام گرفته مطرح می شود. در پایان نیز برخی از راهکارها و توصیه های مفید برای طراحی، اجرا و پیاده سازی طرح های حکمرانی داده و همچنین چالش های اجرای ین بیان می شود.

کلیدواژه ها

حکمرانی داده، معماری داده، حاکمیت داده، چارچوبها، استانداردها، مدیریت داده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.