مدیریت وفرماندهی در قرآن و نهج البلاغه و آموزه های دینی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی فرماندهی و مدیریت در جنگ های آینده
  • کد COI اختصاصی: FCM01_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله جبارنیا

ارتش جمهوری اسلامی ایران

امیرحسین احمدیان

ارتش جمهوری اسلامی ایران

محمدحسین مالک تومتری

ارتش جمهوری اسلامی ایران

چکیده

دنیای کنونی دنیای توسعه در پیوند با ناامنیها است.برای تحقق امنیت و تامین نیازهای توسعه ای در آیندهی جامعه، حضور هوشیارانه و موثر نیروهای مسلح در عرصه های گوناگون،به ویژهدر حوزه دفاعی نیازی ضروری است.لذا قائم نمودن سازمان نیروهای مسلح بر مبنای تعالیم رفتار علوی، در جهت اداره امور از اهمیت بالایی برخوردار است. (امام علی(ع) که در تلقی صحیح دینی پس ازپیامبر اکرم (ص) بزرگترین مفسر قرآن و معارف دینی به شمارمیرود، در نهج البلاغه بیانات ارزندهای در تبیین مولفه های آمادگی دفاعی فرماندهی و مدیریت نظامی با تاکید بر سرمایه انسانی، با محوریت آموزه های اصیل قرآن و سنت وجود دارد که شناسایی آنها مورد توجه نویسندگان پژوهش حاضر قرارگرفته است. لذا این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی به منظور بازشناسی جایگاه حقیقی مولفه های آمادگی دفاعی در نهج البلاغه، به شناسایی و تحلیل این مولفه های پرداخته است. به این ترتیب با مطالعه سطر به سطر کتاب نهج البلاغه۹۱۱کد مفهومی کشف و با ترکیب مفاهیم مرتبط در نهایت۹۱ مولفه تشکیل و سپس این مولفه ها از نظر فراوانی و درصد فراوانی نسبی و تجمعی مفاهیم تشکیل دهنده آنها مورد محاسبه قرار گرفت که در نتیجه در مولفه های سرمایه انسانی«تقوا»با درصدبیشترین فراوانی را نسبت به سایر مولفه ها به خود اختصاص داده و بارزترین ویژگی فرماندهان و مدیران نظامی از نظر فراوانی در کلام حضرت علی(ع) است و مولفه«انتقادپذیری»با فراوانی ۲۰۹درصد از کمترین فراوانی برخوردار بوده اند. مدیریت اسلامی دارای مبنا وشاخص های ارزنده ای میباشد که در قرآن کریم به صراحت بیان گردیده و تمامی مدیران جهت اجرای مدیریت اسلامی نیازمند این شاخص ها میباشند . همه به اندازه توانشان مکلف هستند. تفویض مسوولیت به زیردستان باید بر اساس توانایی هایشان باشد و به همان مقدار از ایشان انتظار داشت. خداوند، خطاب به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید: و بدین سان شما را امتی میانه رو قرار دادیم تا ناظر بر اعمال مردم باشید. مدیریان و رهبران باید بر کارها و عملکرد زیردستان خود نظارت داشته باشند.

کلیدواژه ها

امیرالمومنین علی(ع)، نهج البلاغه، قرآن، آموزه های دینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.