تدابیر و شگردهای نظامی امام علی (ع) در نهج البلاغه؛ سرمشقی برای جنگ های آینده

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی فرماندهی و مدیریت در جنگ های آینده
  • کد COI اختصاصی: FCM01_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی حسینائی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه امام علی(ع)

محمدرضا ایروانی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه امام علی(ع)

چکیده

با پذیرش واقعیت جنگ به عنوان پدیده ای تاریخی و تکلیف شرعی، ضروری است تا به منظور حفظ سرمایه های انسانی و منابع حیاتی کشور در مقابل فتنه ها و تهدیدها دشمن از تدابیر و شگردهای نظامی به بهترین شکل بهره برداری شود؛ ضمن اینکه رکن اساسی اقتدار هر کشور در مسیر حفظ امنیت و ارتقای توان نظامی «مدیریت نظامی» است. لذا برای هدایت و مدیریت هر چه بهتر صحنه جنگ و کنترل نیروها در شرایط ویژه، می توان از راهبردها و شگردهایی بهره جست که ادامه جنگ را برای فرمانده و زیردستان آسان تر سازد. امام علی(ع) یکی از شخصیت هایی است که زندگی، گفتار و رفتارشان در عرصه های گوناگون و در تمامی اعصار الگویی راه گشاست. دوران خلافت امیرمومنان امام علی(ع) (۳۵-۴۰ ق) با وقوع سه جنگ جمل، صفین و نهروان سپری شد. با نگاهی به گفتار، رفتار و خط مشی امام علی(ع) در نهج البلاغه به وضوح ملاحظه می شود که ایشان در هدایت و رهبری این نبردها از تدابیر دفاعی و نظامی به بهترین شکل ممکن استفاده کرده است. بدین ترتیب، مقاله حاضر به روش تحلیلی- توصیفی و با هدف شناسایی و الگوبرداری از تدابیر و راهبردهای نظامی ایشان در صحنه نبرد تدوین شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تدابیر برشمرده شده مختص به هیچ تاریخ و جغرافیایی نیست و در هر دوره با توجه به مقتضیات حاکم و شرایط موجود، کاربرد داشته و نقش بسزایی در کاهش تلفات و خسارت های احتمالی و در نتیجه تعیین سرنوشت جنگ های آینده خواهد داشت.

کلیدواژه ها

امام علی(ع)، تدابیر نظامی، نهج البلاغه، جنگ های آینده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.