بازنمایی سوژه زن مطلقه در سینمای دهه ۹۰ ایران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه، دوره: 6، شماره: 22
- کد COI اختصاصی: JR_JISCM-6-22_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 116
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد مطالعات زنان، گروه جامعه شناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
دانشجوی دکتری علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
استادیار گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
چکیده
ین پژوهش درصدد واکاوی و فهم شیوه های برساخت و بازنمایی سوژه زن مطلقه در سینمای دهه اخیر ایران است که با بهره گیری از روش نشانه شناسی و تلفیق رویکردهای بارت و فیسک و سلبی و کاودری و چارچوب نظری مبتنی بر ایدئولوژی از منظر آلتوسر و نطریه بازنمایی «هال» صورت گرفته است تا به این سوال ها پاسخ دهد که چه معانی و تصاویری از زنان مطلقه در این فیلم ها برساخته می شود. با استفاده از نمونه گیری هدفمند ۳ فیلم (ناهید، رگ خواب و اینجا بدون من) که در آن به زن مطلقه اشاره شده است برای تحلیل گزینش شد. نتایج حاکی است که طبقه اجتماعی پایین، در معرض قضاوت قرار داشتن، نگاه مغرصانه مردم به زنان مجرد مطلقه، بی توجهی جامعه و سوء ظن جامعه نسبت به زنان مستقل و مطلقه، بازتولید چرخه خشونت از جانب جامعه، وضعیت، رفتاری، معیشتی، اقتصادی و رفتاری نامطلوب و ناسالم و نمایش بازیابی زنانگی در محیط هایی مثل آشپزخانه از جمله مهمترین رمزگان ایدئولوژیکی است که در این فیلم ها معنا یافته است. همچنین پیروی از ایدئولوژی (مردسالاری) چنان کورکورانه است که زنان نیز به عنوان افرادی که تحت انقیاد ان هستند آن را درونی می کنند و خود عامل بازتولید آن می گردند مانند زن صاحب خانه در رگ خواب. همچنین زن به عنوان موجودی محصور در ید اختیارات مرد، چنان در افراد جامعه و مناسبات روزمره مردم، سنت، خانواده و.. ریشه دوانده است که زن مطلقه تبدیل به سوژه ای منقاد شده ایدئولوژی می شود و کنش خلاف جهت این ایدئولوژی منجر به بازخواست شدن از جانب افراد مسحور آن ایدئولوژی می شود.کلیدواژه ها
بازنمایی, سوژگی, زن مطلقه, سینمای ایران, نشانه شناسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.