تاثیر بافت شهری بر الگوهای فضایی-زمانی جرائم سرقت (مورد مطالعه: شهر مشهد)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره: 4، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_GSMA-4-2_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 194
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
چکیده
بافت شهر، یکی از عناصر فرم شهری موثر بر وقوع جرائمسرقت محسوب میشود. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر بافتشهری بر الگوهایی فضایی-زمانی جرائم سرقت در شهر مشهد است. شیوه پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مدلهای تحلیلفضایی است. جامعه آماری شامل جرائمسرقت شهرمشهد در بازه زمانی ۱۴۰۰-۱۳۹۰ است. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزارهای Geoda و ArcGIS و مدلهای فضایی-آماری نظیر خودهمبستگی فضایی موران و مدل مکعب فضایی-زمانی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ۹/۵۸ درصد جرائمسرقت در بافتهای ریزدانه به وقوع پیوسته است. درواقع، کاربریهایی با وسعت ۷۵-۵۰ مترمربع بیشترین میزان جرائمسرقت را به خود اختصاص دادهاند. بررسی اثر گونهبندی بافتشهری بر جرائمسرقت نشان داد که ۴۳/۶۰ درصد سرقتها در بافتهای پیرامونی (نواحی حاشیهای شهرمشهد مناطق ۴، ۵، ۷، ۱۵، ۱۶ و قسمتهایی از منطقه ۱۳) رخ داده است. همچنین ۲/۱۹ درصد جرائم در بافتهای شطرنجی (محلات واقع در غرب مشهد)، ۶/۱۴ درصد در بافتهای ستارهای (بخش مرکزی شهر و پیرامون حرم مطهر رضوی) و ۷/۵ درصد نیز در بافتهای میانی (منطقه ۱ و بخشهایی از منطقه ۲) به وقوع پیوسته است. بررسی الگوهای مکعب فضایی-زمانی جرائمسرقت در شهر مشهد نشان داد که در بافتهای پیرامونی الگوی جرائمسرقت از نوع لکههای داغ جدید و پراکنده بوده که بیانگر شدت جرائمسرقت در این نواحی است اما در بافتهای شطرنجی الگوی جرائم از نوع لکههای سرد افزایشی میباشد که نشان دهنده آن است که جرائمسرقت در این محدودهها طی سالهای اخیر در حال افزایش است.کلیدواژه ها
بافت شهری, الگوهای فضایی-زمانی, جرائم سرقت, مشهد.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.