مروری بر اعداد Z‎ و کاربردهای آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه سیستم های فازی و کاربردها، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFSA-6-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رضائی

گروه مهندسی برق، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حامد رفیعی

گروه مهندسی برق، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد رضا اکبرزاده توتونچی

گروه مهندسی برق، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

در دنیای کنونی، با حجم عظیمی از اطلاعات رو به رشد و دارای عدم قطعیت روبه رو هستیم. عدم قطعیت موجود در اطلاعات دارای انواع مختلف ابهام، امکان، احتمال، نادقیقی و غیره می باشند که استفاده از اطلاعات را با چالش روبه رو می کنند. منطق فازی به عنوان راه حلی برای مقابله با عدم قطعیت، تنها به بخشی تعینی این عدم قطعیت ها می پردازد و وجوه دیگر آن را در نظر نمی گیرد. زاده در سال ۲۰۱۱ مفهوم اعداد Z‎‎ را که از دو جزء محدودیت و قابلیت اطمینان محدودیت تشکیل می شوند، برای پوشش عدم قطعیت های امکانی و احتمالی به صورت توام پیشنهاد داده است.در این مقاله مروری، ابتدا به بررسی مطالعه ی پیشینه اعداد Z‎‎ و مقدمات ریاضی آن پرداخته می شود. سپس مهم ترین تحقیقات انجام گرفته در حوزه های کاربردی اعداد Z‎‎ شامل تصمیم گیری، رتبه بندی، محاسبات با کلمات، یادگیری ماشین، تشخیص پزشکی، بررسی میزان خطر، تحلیل رگرسیون و کنترل مرور می شوند. بررسی نتایج مقالات حاکی از آن است که استفاده از اعداد Z‎‎ می تواند بهبود قابل ملاحظه ای در مقدار خطا و صحت داشته باشد. ولی پیچیدگی محاسبات و چگونگی فرآیند یادگیری در این ساختارها از جمله چالش های پیش رو در این حوزه است. همچنین استفاده از اعداد Z‎‎ در برخی از حوزه ها مانند پیش بینی و بهینه سازی از جمله افق های پیش رو می باشد.

کلیدواژه ها

اعداد Z‎‎, اعداد فازی, عدم قطعیت, سیستم کنترل, تحلیل رگرسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.