مدیریت هم رقابتی، حلقه مفقوده در دستیابی رقبا به نوآوری مشترک: یک مطالعه مرور نظام مند پیشینه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت نوآوری، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NOWAV-12-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Tayebeh Jalili

دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی، گروه بازاریابی و استراتژی کسب وکار، دانشکده مدیریت ، دانشگاه تهران، تهران، ایران

Mohammad Ali Shah Hoseini

دانشیار و عضو هیئت علمی گروه بازاریابی و استراتژی کسب وکار- دانشکده مدیریت دانشگاه تهران./ مسنول مکاتبات shahhoseini@ut.ac.ir

Mohsen Nazari

دانشیار و عضو هیئت علمی گروه بازاریابی و استراتژی کسب وکار- دانشکده مدیریت دانشگاه تهران. mohsen.nazari@ut.ac.ir

Ali Heidary

استادیار و عضو هیئت علمی گروه بازاریابی و استراتژی کسب وکار- دانشکده مدیریت دانشگاه تهران aheidary@ut.ac.ir

Bahman Hajipour

دانشیار و عضو هیئت علمی گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی b-hajipour@sbu.ac.ir

چکیده

بنگاه­ها امروزه برای تقویت نوآوری خود، به طور گسترده­ای به راهبرد هم رقابتی- «رقابت و همکاری همزمان بین بنگاه های رقیب»- متکی هستند. با وجود این محبوبیت، تاثیر راهبرد هم رقابتی بر عملکرد نوآوری، نامشخص و مبهم است. عمده این بی­ثباتی­ ناشی از تفاوت بنگاه­ها در نحوه مدیریت روابط هم رقابتی است. این مطالعه با بهره­گیری از روش مرور نظام­مند پیشینه، به دنبال واکاوی چگونگی مدیریت هم رقابتی به منظور بهبود عملکرد نوآوری در روابط همکارانه بین بنگاه­های رقیب است. پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر هدف، توصیفی است. براساس جست وجوی الکترونیک صورت پذیرفته از منابع معتبر دانشگاهی در بازه زمانی ۱۹۹۶ (شکل­گیری مفهوم هم رقابتی) تا ۲۰۲۲ و غربالگری شمول، درنهایت ۸۴ سند بررسی و با به کارگیری روش تحلیل محتوای کیفی، نتایج در ۲۸ مضمون، ۷ مقوله فرعی و ۳ مقوله اصلی گنجانده شده­اند. یافته­ها حاکی از آن است که با بهره­گیری از الگوی مرحله­ای، مدیریت هم رقابتی را می­توان در سه مرحله (۱) پیش­ازشکل­گیری- شامل «انتخاب راهبرد هم رقابتی» و «انتخاب رقیب/ شریک هم رقابتی»-، (۲) طراحی- شامل «حکمرانی رسمی»، «حکمرانی غیررسمی» و «ایجاد سازوکار­ها و روتین­ها»- و (۳) پساشکل­گیری- مشتمل بر «مدیریت پویایی های هم رقابتی» و «مدیریت تعارضات هم رقابتی»- طبقه­بندی کرد. چارچوب ارائه شده از مدیریت هم­رقابتی می­تواند برای آن دسته از مدیرانی که هوشمندانه از راهبرد هم رقابتی به عنوان راهی برای دستیابی به نوآوری بهره می­جویند، مفید واقع شده و راهی به سوی پژوهش­های تجربی آتی بگشاید.

کلیدواژه ها

نوآوری, هم رقابتی, مدیریت هم رقابتی, مرور نظام مند پیشینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.