تدوین و اعتباریابی برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه (PTG) و اثربخشی آن بر تاب آوری و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی فرهنگی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCUP-7-1_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نشمیل رضایی

دانشجوی دکتری تخصصی روان شناسی، گروه روان شناسی بالینی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

فرامرز سهرابی

استاد، گروه روان شناسی بالینی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

احمد برجعلی

استاد، گروه روان شناسی بالینی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

علی دلاور

استاد، گروه سنجش و اندازه گیری، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

حسین اسکندری

استاد، گروه روان شناسی بالینی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

چکیده

رشد پس از ضربه بر این واقعیت تاکید دارد که افراد بعد از مواجهه با رویدادهای تنش زا، در ابعاد روان شناختی، بین فردی و محیطی تغییرات مثبتی را تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه و اثربخشی آن بر تاب آوری و آسایش روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون­ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مراجعه کننده به بیمارستان فیروزگر تهران در سال ۱۴۰۰ بود که با استفاده از نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس تعداد ۳۰ بیمار انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارها شامل پرسش نامه تاب آوری کانر و دیویدسون و آسایش روان شناختی ریف بود. برنامه درمانی در طی ۱۲ جلسه برگزار شد و پس از گذشت دو ماه مجدد از گروه آزمایش پیگیری به عمل آمد. نتایج نشان داد که میزان شاخص نسبت روایی محتوایی (CVR) ۸۶/۰ و میزان شاخص روایی محتوایی (CVI) ۹۱/۰ به دست آمده است و با مقایسه این میزان با مقدار مورد قبول در هر دو شاخص، میزان روایی محتوایی برنامه قابل قبول است. همچنین، تحلیل کوواریانس نشان داد مقدار F به دست آمده برای متغیر تاب آوری و آسایش روان شناختی معنی دار است و برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه بر تاب آوری و آسایش روان شناختی موثر است (۰۱/۰> P). نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر جهت بررسی میزان ماندگاری تاثیر برنامه آموزشی بر تاب آوری و آسایش روان شناختی معنی دار است (۰۱/۰> P). برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه به عنوان برنامه ای موثر و ویژه می تواند برای ارتقای تاب آوری و آسایش روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون استفاده شود.

کلیدواژه ها

رشد پس از ضربه, تاب آوری, بهزیستی روان شناختی, سرطان خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.