کاربرد مدل های تشخیصی شناختی در تعیین ماهیت تفاوت در عملکرد دانش آموزان دختر و پسر پایه اول دبیرستان در ریاضیات

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دستاوردهای روانشناختی، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYC-21-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین افضلی

دکترای سنجش دانشگاه علامه طباطبایی (نویسنده مسئول)

علی دلاور

استاد گروه سنجش دانشگاه علامه طباطبایی

محمدرضا فلسفی نژاد

دانشیار گروه سنجش دانشگاه علامه طباطبایی

نورعلی فرخی

استاد گروه سنجش دانشگاه علامه طباطبایی

احمد برجعلی

استاد گروه سنجش دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

بررسی علل و ماهیت تفاوت عملکرد دانش آموزان دختر و پسر در یادگیری ریاضیات مورد توجه محققین زیادی در تعلیم وتربیت بوده است اما اغلب آن ها ریاضی را به عنوان یک سازه کلی بررسی نموده اند. در این پژوهش از قابلیت های مدل های CDM به منظور بررسی دقیق و جزیی تفاوت در مهارت های زیربنایی ریاضیات استفاده شده است. سنجش تشخیصی شناختی بر اساس ۸ صفت اصلی، شامل ۳۲ سوال بر روی نمونه ای به حجم ۵۰۹ دانش آموز که بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین دانش آموزان شهر تهران انتخاب شده بودند، اجرا گردید. مدل غیر جبرانی DINA تفاوتی در پارامترهای حدس، لغزش، IDI و RMSEA در میان دو گروه نشان داد. هم چنین دانش آموزان پسر و دختر در متوسط تسلط به مهارت های ریاضی نیز عملکرد یکسانی داشتند، اما دانش آموزان دختر در مهارت تسلط به مفاهیم ریاضیاتی به صورت معناداری (در سطح آلفا ۰۱/۰) تسلط بیشتری نسبت به پسران داشتند و دانش آموزان پسر در مهارت های عملیات میانه ریاضیات و کاربرد آموخته ها در مسائل دنیای واقعی برتری معناداری (در سطح آلفا ۰۵/۰) نسبت به دختران نشان داده اند.

کلیدواژه ها

Cognitive diagnostic models, DINA, Gender difference, First grade high school mathematic

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.