نقد ادله عقلی و نقلی انکار برزخ از دیدگاه قرآنیان شبه قاره هند (با محوریت آراء جیراج پوری)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پژوهش های قرآن و حدیث، دوره: 54، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JQST-54-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باب اله محمدی

دانشجوی دکتری تفسیر تطبیقی دانشگاه قم

عزت الله مولائی نیا

دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه قم

محمد تقی دیاری بیدگلی

استاد گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه قم

حسن رضایی هفتادر

دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران

چکیده

اعتقاد به وجود عالم برزخ یکی از اصول پذیرفته شده بیشتر مسلمانان است. برخی از آیات قرآن مانند؛ آیه ۱۱ سوره غافر و آیه ۱۵۴ سوره بقره به آن پرداخته­ اند، همچنین ائمه­هدی (ع) نیر در احادیث خویش به این امر مهم اشاره کرده­ اند، با این وجود، برخی از فرق مسلمانان در این امر شبهه ایجاد کرده ­اند. قرآن­ بسندگان شبه قاره، یکی از فرقی است که جود برزخ را انکار کرده است. قرآنیان شبه قاره با ادله عقلی «۱. نامشخص بودن ماهیت نفس انسان؛ ۲. عدم آثار عذاب در جسد در داخل قبور» و نقلی «آیات؛ ۱۱ و ۴۶ سوره غافر و آیه ۱۵۴ سوره بقره»، با روش تفسیری نامتداول از جمله؛ رای­ گرایی، تاویل و علم­گرایی، به اثبات عدم وجود برزخ پرداخته ­اند. از این­رو، تحقیق پیش­ رو بر آن شده، آراء قرآنیان شبه قاره را با روش توصیفی- انتقادی، حتی ­الامکان مورد ارزیابی قرار دهد.

کلیدواژه ها

جیراج پوری, سر سید احمدخان, شبه قاره هند, عالم برزخ, قرآنیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.