ظرفیت های تولید علوفه فستوکای پابلند (Festuca arundinacea) در شرایط دیم و آبی استان زنجان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-4-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز مرادی

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان،

علی اشرف جعفری

استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

چکیده

فستوکای پابلند (Festuca arundinacea) یکی از مهم‎ترین علف های گندمی در مناطق معتدل جهان است که اطلاعات کمی در مورد سازگاری آن در اقلیم‎های سرد و نیمه خشک وجود دارد. به‎منظور بررسی قابلیت های کمی و کیفی این گیاه، آزمایشی با ۳۶ جمعیت‎ داخلی و خارجی، در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی نامتعادل با ۳ تکرار، در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی زنجان در دو شرایط دیم و آبی اجرا شد. برای تعیین قابلیت های کمی، از عملکرد علوفه خشک و برای وضعیت کیفیت علوفه از سه معیار نسبت برگ به ساقه، میزان پروتئین خام و درصد قابلیت هضم استفاده شد. نتایج نشان داد که بین جمعیت‎ ها برای هر چهار صفت مورد مطالعه، به‎جز درصد قابلیت هضم، تفاوت قابل ملاحظه ای وجود داشت. براساس نتایج، با توجه به هدف از کشت این گیاه، برای شرایط آبی، جمعیت‎ ۴ (از استرالیا) با ۳۴۰۲ کیلوگرم علوفه در هکتار و برای شرایط دیم، جمعیت‎ ۱۹ (از روسیه) با عملکرد ۲۱۱۳ کیلوگرم در هکتار قابل توصیه بودند. جمعیت‎ ۳۵ (از ایرلند) برای هر دو شرایط دیم و آبی قابل توصیه بودند. برای تولید علوفه با کیفیت علوفه بالا به‎همراه عملکرد نسبتا بالا، جمعیت‎ بومی ۱۶ با منشا چهارمحال و بختیاری قابل توصیه خواهد بود. به‎طور کلی، بنا بر نتایج ارائه شده در این مقاله، فستوکای پابلند به‎دلایل داشتن مزایایی از قبیل مقاومت به سرما، تولید علوفه قابل توجه و حفاظت خاک، قابل توصیه به مراتع زنجان و اقلیم سردسیری شمالغرب کشور می‎باشد.

کلیدواژه ها

کیفیت علوفه, عملکرد علوفه, فستوکای پابلند, زنجان, اقلیم سردسیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.