جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Silene parrowiana در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-3-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن جلیلیان

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

مصطفی نعمتی پیکانی

مربی پژوهش، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

جواد محبی

پژوهشگر، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

زیبا جم زاد

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

عادل جلیلی

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

Silene parrowiana گونه ای علفی چند ساله از تیره میخک است. این گونه انحصاری ایران (استان کرمانشاه) است. رویشگاه این گونه در شرق و شمال شرق شهرکرمانشاه در دیواره های صخره ای رشته کوه های پرآو از بیستون تا نزدیک میانراهان استان کرمانشاه می­باشد. در قالب طرح تعیین جایگاه حفاظتی گیاهان و اکوسیستم­های ایران، بر اساس شیوه نامه اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و اندازه جمعیت، جایگاه حفاظتی این گونه تعیین گردید. سطح تحت اشغال(AOO)  گونه Silene parrowiana، با بازدیدهای صحرایی و استقرار پلات در رویشگاههای آن، ۲۴/۰ کیلومتر مربع و میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن (EOO) با استفاده از نرم افزار ژئوکت، ۶/۱۱ کیلومتر مربع برآورد گردید که در طبقه در بحران انقراض (CR) قرار می­گیرد. با توجه به اهمیت حفظ گونه های انحصاری و در حال انقراض، اعلام رویشگاه حفاظت شده در محدوده حضور گونه، جمع­آوری بذر گیاه و نگهداری در بانک ژن منابع طبیعی و پژوهش در زمینه روش­های احیای گونه در رویشگاه اصلی یا کاشت آن در باغ­های گیاه شناسی ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.