مدیریت مرتع در ایران «قوانین»
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 4، شماره: 6
- کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-4-6_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 101
نویسندگان
پژوهشگر منابع طبیعی ، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، تهران، ایران
چکیده
مدیریت مرتع یا "مرتعداری" معادل فارسی عبارت "Range management" می باشد. مدیریت (Managmenet) دامنه ای گسترده داشته و عوامل متعددی را در بر می گیرد، این در حالیست که در علم مرتعداری تاکنون کمتر به جنبه های مدیریت و عوامل موثر بر آن پرداخته شده است. لذا سعی شده تا به منظور توجه به موضوع مرتعداری از منظر مدیریت، موارد موثر بر مدیریت مرتع در ایران مطرح و تبیین شود. مدیریت مرتع را می توان به عواملی همچون قوانین، مقررات، سیاست ها و راهبردهای خرد و کلان دولت، تشکیلات و ساختار سازمان ها و نهاد های دولتی و غیر دولتی، ساختار اجتماعی و فرهنگی بهره برداران، روش ها و اصول فنی بهره برداری، بازار محصولات، تحولات سیاسی و اجتماعی، رخدادهای بین المللی، نظام های بهره برداری و ... مرتبط دانست که هر یک می توانند بطور مستقیم یا غیر مستقیم بر اکوسیستم های مرتعی و مرتعداری تاثیر گذار باشند. عموما قوانین به دو طریق، مبتنی بر عرف یا مبتنی بر دکترین حقوقی تهیه و تدوین می شوند. قوانینی که صرفا بر مبنای عرف تهیه می گردند، حتی در زمان وضع نسبت به زمان خود عقب ترند و معمولا موجب بازدارندگی توسعه حقوقی می شوند. در مقابل قوانینی که بر مبنای دکترین حقوقی وضع می گردند، توسعه یافته تر بوده و حرکت رو به جلو در مسائل حقوقی را سبب می شوند. لذا به منظور دستیابی به شرایط مطلوب و اثربخش، بهتر است قوانین مبتنی بر دکترین حقوقی، با توجه به مسائل و روابط عرفی تهیه شوند (نوری، ۱۳۹۶). از سوی دیگر، بهتر است ابتدا اصول فنی براساس مبانی اکولوژیک برای مدیریت اکوسیستم ها تعریف و سپس به منظور تحقق آن، قوانین و مقررات مربوطه وضع شوند. این در حالی است که در کشور ما این روند برعکس بوده و عموما ابتدا قوانین وضع شده، سپس کارشناسان تلاش کرده اند تا دستورالعمل های فنی را برای چگونگی اجرای آنها تدوین نمایند.کلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.