گیاهان ماندابی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-6-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری دیناروند

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.

چکیده

گیاهان آبزی از ارکان اصلی اکوسیستم های آبی هستند و نقش اکولوژیکی گسترده ای در ساختار، عملکرد و تولید در محیط آبی دارند. متاسفانه به دلیل خشک شدن برخی تالاب ها در ایران، تعدادی از گونه های آبزی به طور انحصاری و تنها در یک تالاب دیده می شوند و برخی حتی در یک نقطه کوچک از آن رویشگاه آبی وجود دارند. گونه نیلوفر زرد Nuphar luteum در سراب نیلوفر کرمانشاه و نیلوفر آبی Nymphaea alba در دریاچه زریوار استان کردستان از آن جمله هستند. این دسته از گیاهان به شدت در معرض خطر حذف هستند. در سال های اخیر تعداد ۹ گونه رکورد برای ایران شناسایی شدند که عبارتند ازRuppia cirrhosa  از تالاب حسنلو در آذربایجان غربی و ماندابی در اندیکا، چند نوع بارهنگ آبی Potamogeton filiformis از تالاب شادگان، Potamogeton trichoides از دریاچه نئور در اردبیل، Potamogeton alpinusاز دریاچه گهر در لرستان، عدسک آبی Lemna perpusilla از کامفیروز استان فارس، تیزک آبی Nagas gracillimaاز عبدلخان در خوزستان، دو نوع پشه گیر Utricularia ochroleucaاز چالوس، Utricularia vulgaris  از دریاچه زریبار و Potamogeton friesiiاز رودخانه دز از استان خوزستان. در این تحقیق ۶۴ گونه گیاهی متعلق به ۲۳ تیره آبزی از ایران در چهار دسته اصلی شناور، غوطه ور، برآمده از آب و حاشیه زی معرفی می شوند.

کلیدواژه ها

گیاهان شناور, گیاهان غوطه ور, علف های دریایی, فلور آبزی, بارهنگ آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.