کارایی اسانس گیاهان دارویی و معطر بومی ایران در تهیه داروهای ضدمیکروبی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-8-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه عسکری

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

فاطمه سفیدکن

استاد پژوهش، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

بهاره الهوردی ممقانی

دانش آموخته دکتری فیزیولوژی گیاهی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

بیماری های عفونی در انسان ناشی از وجود انواع میکروارگانیسم ها شامل قارچ، باکتری یا ویروس است. مقاومت تدریجی باکتری ها به داروهای شیمیایی و جهش پذیری ویروس ها، اهمیت ساخت داروهای جدید را با عملکرد مناسب و کارایی بالا پر رنگ تر می کند. علاوه بر داروهای شیمیایی و سنتزی نوین، استفاده از فراورده های گیاهی به ویژه اسانس های گیاهی می تواند برای مقابله با این بیماری ها، بسیار سودمند باشد و نقش مکمل و کمک کننده را ایفا کند. به این منظور، اثرات زیستی اسانس های گیاهان شامل اثرات ضدقارچی، ضدباکتری و ضدویروسی با استفاده از نتایج شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس گیاهان معطر و دارویی بومی و انحصاری ایران و نیز نتایج تحقیقات پیشین در خصوص اثرات دارویی این ترکیب ها مرور و بررسی شد. داده ها نشان داد، در میان گیاهان دارویی مورد مطالعه، اسانس گونه های جنس آویشن، مرزنجوش، نعنا، رزماری، میخک، شمعدانی عطری، دارچین و زیره بیشترین اثرات ضدقارچی را دارند. اثرات ضدباکتری اسانس اسطوخودوس، آویشن، نعنا، دارچین، میخک، اکالیپتوس، مریم گلی و درخت چای در مطالعات متعدد نیز تایید شده است. همچنین، گونه های مختلف جنس مرزه، دارچین، اسطوخودوس، مریم گلی، سیاه دانه، ریحان، اکالیپتوس دارای اثرات ضد ویروسی هستند. بنابراین، از اسانس های گیاهی می توان در تولید فراورده های ضد قارچی، ضدباکتری و ضد ویروسی و تهیه داروهای ضدمیکروبی بهره برد.

کلیدواژه ها

گیاهان دارویی, ترکیب های شیمیایی, اثرات ضد قارچی, اثرات ضدباکتری, اثرات ضد ویروسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.