جایگاه حفاظتی Scorzonera alborzensis Safavi & Amini Rad، گونه ای انحصاری از ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-8-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا صفوی

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمد امینی راد

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

زیبا جم زاد

استاد پژوهش (بازنشسته)، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

عادل جلیلی

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

Scorzonera alborzensis یکی از گونه های انحصاری و نادر است که تاکنون، تنها از یک نقطه در کشور (استان مازندران: حد فاصل بلده و نور، کوه سیاه سنگ، ۳۰۲۳ متر) جمع آوری و گزارش شده است. جنس .Scorzonera L متعلق به تیره کاسنی (Asteraceae) بوده و دارای ۱۹ گونه انحصاری در ایران است. براساس شیوه نامه اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، سطح تحت اشغال، میزان حضور، کیفیت رویشگاه، اندازه جمعیت، وضعیت زادآوری طبیعی و جایگاه حفاظتی این گونه تعیین شد. سطح تحت اشغال (AOO) و میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن (EOO) برای این گونه با اندازه گیری میدانی در تنها رویشگاه آن (محل تیپ) ۰۱/۰ کیلومترمربع برآورد و تعداد افراد بالغ نیز بین ۱۵ تا ۲۰ عدد با زادآوری بسیار کم مشاهده شد، به این ترتیب این گونه در بحران انقراض (CR) قرار می گیرد. انجام عملیات عمرانی (راه سازی) و چرای بی رویه دام در رویشگاه این گونه از جمله عوامل تهدید کننده حیات این گونه هستند، بنابراین حفاظت از این گونه با قرق رویشگاه توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ضروری است. به علاوه حفاظت در خارج از رویشگاه از طریق نگهداری بذر در بانک ژن منابع طبیعی و کاشت و پرورش بذور در باغ گیاه شناسی ملی ایران نیز باید انجام شود.

کلیدواژه ها

انحصاری, تیره کاسنی, جایگاه حفاظتی, در بحران انقراض, IUCN

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.