وضعیت بهره مندی از خدمات سلامت و عوامل موثر بر آن در سالمندان شهر کرمان -۱۳۹۳

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-7-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحیدرضا برهانی نژاد

مرکز تحقیقات مدیریت ارائه خدمات سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت

احمد نقیب زاده تهامی

مرکز تحقیقات فیزیولوژی،پژوهشکده نوروفارماکولوژی

سیدحمید نبوی

مرکز تحقیقات مراقب سالمندی

وحید راشدی

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران

وحید یزدی فیض آبادی

مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت،

چکیده

زمینه و هدف: افزایش جمعیت سالمندان با افزایش تقاضا برای دریافت خدمات سلامت همراه می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بهره مندی از خدمات سلامت در سالمندان شهر کرمان صورت گرفت. مواد و روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که در آن۶۰۰ نفر از سالمندان شهر کرمان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد پرسشگری قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده در نرم افزار ۱۷ SPSS و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و رگرسیون لجستیک تحلیل شد. یافته ها: بیشترین مکان مراجعه جهت دریافت خدمات سرپایی مطب های خصوصی پزشکان متخصص (۶/۴۶%) و بیشترین علت مراجعه بیماریهای عضلانی و اسکلتی بود (۳/۳۷%). بیشترین محل بستری بیمارستان دولتی (۷/۵۵%) و شایعترین علت منجر به بستری شدن بیماریهای قلبی عروقی بود (۵/۳۱%). متوسط اقامت در بیمارستان ۹/۳ روز بوده است. فاکتورهای موثر بر بهره مندی از خدمات سرپایی سن (۰۱۲/۰p=)، جنسیت (۰۰۲/۰p=)، تحصیلات (۰۲۱/۰p=)، وضعیت تاهل (۰۲۵/۰p=)، بیمه (۰۳۵/۰p=) و درک سالمند از وضعیت سلامتی خود (۰۰۱/۰p< ) و در بهره مندی از خدمات بستری جنسیت ( ۰۰۱/۰p< )، سن (۰۴۱/۰p=)، بیمه (۰۰۳/۰p=) و درک سالمند از وضعیت سلامتی خود ( ۰۰۱/۰p< ) بود. نتیجه گیری: مشکلات سلامتی نظیر بیماری های عضلانی اسکلتی و قلبی عروقی در سالمندان تقاضا جهت دریافت خدمات سلامت را در این قشر افزایش داده است. از آنجایی که به نظر می رسد بهره مندی موضوعی چندعاملی است، در نتیجه برنامه ریزی صحیح در قبال این رشد تقاضا ضروری می باشد

کلیدواژه ها

Health services utilization, Demand, Aged, بهره مندی از خدمات سلامت, تقاضا, سالمندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.