کارکردهای کلامی تاویل در دیدگاه فیض کاشانی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله فلسفه و کلام اسلامی، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JITP-51-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه اهل سرمدی

استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه اصفهان

مهدی امامی جمعه

دانشیار گروه فلسفه اسلامی دانشگاه اصفهان

چکیده

مسئله اصلی نوشتار حاضر تبیین نقش تاویل در اندیشه کلامی فیض کاشانی است. بدین ترتیب که نگارنده در تلاش است که مبتنی بر آثار این متکلم شیعی، به استخراج دیدگاه او در چگونگی ارتباط کلام و تاویل بپردازد. این متکلم عارف، تاویل پژوهی را رهیافتی در جهت فهم دین می داند؛ به طوری که غفلت از آن متکلم را در مسیر انجام رسالت های کلامی خویش به مخاطره می اندازد. می توان گفت سهمی که تاویل در فهم و تبیین و نیز تنظیم عقاید دینی دارد، به عنوان دو کارکرد اساسی تاویل در کلام پژوهی فیض است. در نظر او متکلم با غفلت از بحث تاویل، همچون کسی است که دین را در تاریکی می شناسد. تمثیل او به داستان مولوی در باب فیل و خانه تاریک، در فهم این مسئله نقش کلیدی دارد. سومین کارکرد تاویل از رهگذر مباحث انسان شناسی تشریح می شود. انسان به عنوان فاعل تاویل و تنها موجودی که تاویل گر است، خود نیز از ساختاری تشکیکی برخوردار است. نقش تاویل نفس در غایت علم کلام از ثمرات پیوندی است که بین کلام و تاویل برقرار می شود. سیر تاویل نفس آدمی سیری زیبایی شناسیک و هنرمندانه است.

کلیدواژه ها

انسان, تاویل, تشکیک, زیبایی شناسی, علم کلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.