«درام» در برگزیده ای از پوسترهای سینمای ایران: مطالعه ای در چهارچوب روایت شناسی ساختارگرا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-28-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سام ایزدی

دانشجوی دکتری مطالعات تئاتر، گروه هنرهای نمایشی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

بهروز محمودی بختیاری

دانشیار گروه هنرهای نمایشی، دانشکده موسیقی و هنرهای نمایشی، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران

چکیده

باوجود گسترش رسانه­ های ویدئویی و شبکه­ های مجازی باقابلیت اشتراک ­گذاری آثار ویدئویی، پوستر هنوز یکی از اولین و مهم ترین عناصر اطلاع ­رسان در مورد یک اثر سینمایی است. اجزای متنوع پوسترهای سینمایی به راحتی می ­توانند عناصر مهمی از داستان، شخصیت ها، ژانر و بسیاری از اجزای دراماتیک دیگر فیلم را به مخاطب منتقل کنند و به اولین عنصر روایی و دراماتیک فیلم تبدیل شوند. ازآنجاکه جستجوی درام و روایت در هنرهای دوبعدی مانند پوستر از طریق خوانش ­های بینامتنی امکان­پذیر است، با شناخت مفاهیم لایه­های روایی در نظریات ژرار ژنت و همچنین آشنایی با ویژگی­ های روایت سینمایی در نظریات افرادی مانند سیمور چتمن، می­توان میان روایت دراماتیک در فیلم و پوستر ارتباط برقرار کرد و از این طریق راهکاری عملی برای خلق پوسترهای دراماتیک و روایی عرضه کرد. در این پژوهش، پس از معرفی درام و اجزای سازنده آن، عناصر دراماتیک موجود در پوسترهای برگزیده سینمای ایران در دهه ­های ۴۰ و ۵۰ بر اساس نظریات ژنت و چتمن مورد تحلیل قرار گرفته اند. بر اساس یافته­ ها، می­توان گفت که درام در پوسترهای دهه­ های ۴۰ و ۵۰ سینمای ایران در سه سطح خود را نشان می ­دهند: در سطح اول ژانر و موضوع (تم)، در سطح دوم شخصیت­ ها و روابط میان آن ها و در سطح آخر پیرنگ درام با به تصویر کشیدن کنش دراماتیک به مخاطب منتقل می­شود.

کلیدواژه ها

روایت شناسی, لایه های روایی, راوی سینمایی, پوستر فیلم, درام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.