نگاهی به مادرانگی از دیدگاه موج دوم در روانشناسی مثبت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی نقش و جایگاه مادر مادرانگی در ایران: چالش ها و چشم اندازها
  • کد COI اختصاصی: MOTHERCON01_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار شهیدی

دکترای تخصصی، استاد روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

از حدود بیست سال پیش و آغاز جنبش روانشناسی مثبت توسط مارتین سلیگمن (سلیگمن و چیکسنتمیهالی، ۲۰۰۰)، مادرانگی با نگاهی متفاوت به پدیده مادرانگی وارد حوزه فرزند بروری شده است. روانشناسی مثبت معمولا در حوزه فرزند پروری مثبت و نه مادرانگی به فعالیت پرداخته و در سه حوزه اساسی نظریه پردازی کرده است: اول نظریه های "نظم مثبت " (positive discipline، نلسون، ۲۰۰۶). دوم برنامه آموزشی فرزند پروری مثبت (Triple P، تلگان و ساندرز، ۲۰۱۴) و سوم نظریه فرزند پروری روانشناسی مثبت در قالب نظریه شادی اصیل سلیگمن (۲۰۰۲). این رویکرها فارغ از این که بیشتر تاکید بر "فرزند پروری " داشته اند تا "مادرانگی " بر اساس چند رکن اصلی استوار بوده اند که شامل تاکید برعوامل ذیل داشته است: هیجان های مثبت، بهبود عملکرد کودک بر اساس ملاکهای بیرونی، توانمندی های منش و غیره. موج دوم در روانشناسی مثبت (وانگ، ۲۰۱۱؛ وورث، ۲۰۲۲) با تلاش برای آشتی دادن روانشناسی مثبت با رویکرد انسان گرایی و با استفاده از ظرفیت های رویکرد وجودگرایی، عوامل ذیل را برای بررسی مادرانگی مهم و ویژه بر می شمارد: نقش مادر به عنوان زن نه پروراننده فرزند؛ خود تعالی ورزی و معنابخشی در مادرانگی؛ خلق و حفظ تعادل و توازن؛ روابط و هیجانات مثبت.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.