تبیین و اولویت بندی عوامل انگیزشی موثر بر عرضه و تقاضای صکوک اجاره با استفاده از AHP فازی (مورد مطالعه: شهرداری مشهد)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 7، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-7-25_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید ارشدی

استاد دانشگاه فردوسی مشهد (نویسنده مسئول)

مصطفی سلیمی فر

استادیار پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد

امیرحسین اخروی

استادیار گروه مدیریت- مجتمع آموزش عالی گناباد

چکیده

گسترش شهرنشینی نیازمند ایجاد پروژه­های زیرساختی و زیربنایی و اجرای طرح­های توسعه شهری است که به دلیل محدودیت­های منابع درآمدی شهرداری­ها  اجرای آن­ها همواره با چالش­های بسیاری مواجه بوده است. لذا این نهادهای عمومی نیازمند دستیابی به منابع تامین مالی جدیدی هستند که به آن­ها در انجام وظایف عمرانی خود کمک نماید. یکی از این شیوه­های تامین مالی موجود صکوک اجاره می باشد که برای شکل­گیری این بازار جدید مالی، شناسایی عوامل و تبیین انگیزه­های طرفین عرضه­کننده (شهرداری ها) و تقاضاکننده (سرمایه گذاران) آن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. هدف این مقاله تبیین عوامل انگیزشی هر دو جانب بازار می­باشد. روش تحقیق مورد استفاده کتابخانه­ای، توصیفی و پیمایشی بوده است که برای انجام پیمایش از ابزارهای  مصاحبه اکتشافی و مطالعه کتابخانه­ای جهت استخراج عوامل انگیزشی موثر بر بازار صکوک و توزیع پرسش­نامه بین کارشناسان مالی شهرداری و تقاضاکنندگان بالقوه بازار صکوک جهت اولویت بندی این عوامل استفاده شده است. یافته­های تحقیق با استفاده از تکنیک سلسله مراتب فازی، نشان می­دهد که عوامل انگیزشی طرف عرضه به ترتیب اولویت عبارتند از: فروش کامل اوراق، اعتماد به شرکت­های تامین سرمایه، آزادی عمل در مصرف وجوه، مالیات بر اوراق، هزینه بیمه دارایی،  مشخص بودن ضوابط تعیین و ارزش­گذاری دارایی­ها، مکانیسم قیمت­گذاری اوراق، نوآوری در طراحی اوراق و فرآیند بوروکراسی می­باشد همچنین عوامل انگیزشی طرف تقاضا، به ترتیب اولویت عبارتند از: بازدهی صکوک نسبت به سایر اوراق، نقد شوندگی، فرهنگ­سازی در جهت توسعه بازار، سررسید اوراق، ریسک قانونی، شفافیت و رقابت، اعتماد به ناشر، نوع دارایی موضوع اوراق، روش قیمت­گذاری اوراق (ثابت یا شناور) می­باشد. لذا در صورت توجه به این عوامل می­توان بازار صکوک اجاره را برای شهرداری­ها راه­اندازی کرد.

کلیدواژه ها

Municipal Sukuk - The City's Economy - Sukuk - The Fuzzy Analytical Hierarchy Process, صکوک اجاره شهرداری ها, اقتصاد شهر, عوامل انگیزشی بازار صکوک اجاره و تکنیک سلسله مراتب فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.