بررسی فقهی فرار از مالیات حکومتی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 9، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-9-32_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 744
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی جعفری

PhD Student in Jurisprudence and Fundamentals of Law, Mazandaran University (Corresponding Author)

علی اکبر ایزدی فرد

Professor of Mazandaran University

محمد محسنی دهکلانی

Associate Professor, University of Mazandaran

چکیده

امروزه یکی از منابع مهم درآمدی دولت­ها، مالیات است. علاوه بر اینکه بخش عمده­ای از هزینه­ها را تامین می­کند، به­عنوان ابزار مناسب مالی برای کنترل اقتصاد نیز به­کار می­رود. براساس آموزه­های اسلامی و آنچه از آیات و روایات به­دست می­آید، فرار از پرداخت مالیات­های اولیه یا ثابت، حرام دانسته شده و صراحتا افرادی که از پرداخت آن امتناع می­کنند، خاطی و متجری از حکم ثابت الهی محسوب می­شوند. در همین راستا، آنچه می­بایست مورد بررسی قرار گیرد آن است که باتوجه به آموزه­های اسلامی، حکم فرار از پرداخت مالیات­های حکومتی چیست؟ از سویی دیگر باتوجه به احکام اسلامی، آن دسته از افرادی که با توسل به خلاهای قانونی مالیات خود را نمی­پردازند و از پرداخت آن اجتناب می­کنند نیز مشمول حکم فرار مالیاتی می­شوند؟ یا اینکه فرار از مالیات با اجتناب از پرداخت آن متفاوت بوده و حکم فرار بر اجتناب قابل حمل نیست؟ روش تحقیق در این پژوهش مراجعه به اقوال فقهاء و منابع فقهی و نیز مراجعه به قوانین موضوعه است. باتوجه به بررسی­های انجام شده، فرار مالیاتی که به صورت اختفاء، تقلب و تخلف از قانون همراه با قصد نامشروع و اضرار به دیگران و جامعه اسلامی است، به­لحاظ فقهی و حقوقی، حرام بوده و جرم محسوب می­شود، به این مساله نیز پرداخته می­شود که، فرار مالیاتی غیر از اجتناب مالیاتی است و علاوه بر مالیات­های اولیه، شامل مالیات­های حکومتی نیز می­شود.

کلیدواژه ها

Islamic tax, government tax, tax evasion, tax avoidance, مالیات اسلامی, مالیات حکومتی, فرار مالیاتی, اجتناب مالیاتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.