تبیین و نقد ماهیت و ضرورت بهره در نظریات برخی اندیشه وران اقتصادی غرب

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله اقتصاد و بانکداری اسلامی، دوره: 3، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_MIEA-3-7_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت ایزدخواستی

استادیار اقتصاد دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

چکیده ورود به حوزه نظریه­های اقتصاد سرمایه­داری و واکاوی، رمزگشایی و نقد عالمانه اندیشه­های اقتصاددانان سرمایه­داری، اولین گام در طراحی و استقرار یک الگوی پیشرفت بر اساس ارزش­های اسلامی است. بهره مفهومی بنیانی در نظام مالی سرمایه­داری است که در این پژوهش به تبیین و نقد ماهیت و ضرورت آن در نظریات برخی اندیشه­وران اقتصادی غرب پرداخته می­شود. بررسی سیر تاریخی ربا و تبدیل شدن آن به بهره در غرب بیانگر این است که تا قرن ۱۳ میلادی آموزه­ها و عقاید کلیسا حاکم بوده است و مخالفت با بهره­ی منطبق با ربا صورت گرفته است، اما حاکم شدن اندیشه­های بشری بدون پشتوانه وحی باعث شده است تا وضعیت به نفع رباخواری و به ضرر اندیشه­های کلیسا تغییر کند. در نهایت باعث شده است تا نظریه­پردازان اقتصادی غرب به دنبال اثبات ضرورت بهره در اقتصاد باشند. در این راستا، نظریه­پردازان اقتصاد کلاسیک، نظریه مولد بودن سرمایه و پول را در طرف عرضه و ساختار الگوی مصرف و رجحان زمانی حال نسبت به آینده را در طرف تقاضا به عنوان نظریه اولیه اثباتی بهره مطرح کرده­اند. نقدی که بر این نظریات وارد می­شود، این است که اولا، در بسیاری از استدلال­هایی که در اثبات ضرورت بهره مطرح شده است، خلط بحث صورت گرفته و مربوط به توجیه نرخ بهره طبیعی به معنای بازده سرمایه یا سود است و نه نرخ بهره قراردادی؛ ثانیا، اعتقادات و باورهای افراد نیز در ارزش­گذاری و میزان مصرف کالاهای حال و آینده نقش اساسی دارند و منشا بهره در طرف تقاضا را رد می­کند.

کلیدواژه ها

Keywords: productive capital, contract interest rate, natural interest rate., واژه های کلیدی: مولد بودن سرمایه, نرخ بهره قراردادی, نرخ بهره طبیعی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.