ارزیابی استراتژیهای بالقوه مدیریت صید میگو در شرایط کمبود داده و عدم قطعیت با استفاده از مدلهای پیش نمایی آینده (مطالعه موردی: استان هرمزگان، خلیج فارس)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEJ-11-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی صلاحی

Fisheries Department, Faculty of Marine Sciences and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran.

احسان کامرانی

Fisheries Department, Faculty of Marine Sciences and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran.

مسلم دلیری

Fisheries Department, Faculty of Marine Sciences and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran.

محمد مومنی

Marine Biology & Stock Assessment Department, Persian Gulf & Oman Sea Ecology Research Institute, Bandar Abbas, Iran.

چکیده

در تحقیق حاضر که با هدف پیش بینی و ارزیابی پیامدهای حاصل از اعمال برخی استراتژی های بالقوه مدیریتی (۱۱ استراتژی و ۲ رویه مرجع) در صید میگوی استان هرمزگان انجام شد، از مدل های پیش نمایی آینده تحت شرایط عدم قطعیت و فقر داده استفاده گردید. داده های مورد استفاده از طریق حضور ناظرین علمی روی ترالرهای سنتی صید میگو بین ماه های مهر تا آذر ۱۳۹۷ و همچنین نتایج حاصل از تحقیقات پیشین جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که در میان استراتژی های مختلف، استراتژی کنترل اندازه صید میگو (matlenlim) بیشترین عملکرد نسبی را داراست، درحالی که استراتژی مدیریت با اختلاف تاخیر زمانی (Delay-difference) هم از نظر ذخیره و هم برداشت محصول عملکرد نسبی پایینی دارد و برای مدیریت ذخایر میگو در استان هرمزگان پیشنهاد نمی شود. همچنین با توجه به اینکه استراتژی کنترل تلاش صیادی با طول گونه هدف (LtargetE) در مقایسه با سایر استراتژی ها، خروجی بهتری برای حفاظت از ذخایر داشت، پیشنهاد می شود چنانچه مدیران اجرایی به دنبال حداکثر حفاظت از ذخیره هستند، از این استراتژی استفاده کنند. برای مدیریت ذخیره مولدین نیز استراتژی تنظیم تلاش صیادی با طول بهینه صید (EtargetLopt) عملکرد نسبی بهتری از خود نشان داد. استراتژی جستجوی تلاش صیادی (Effort searching) با هدف دست یابی به حداکثر محصول پایدار از یک ذخیره آسیب-دیده نیز قوی ترین خروجی را ارائه کرد و نتایج آن نشان داد که در تلاش صیادی بهینه، باید ۴۰ درصد ذخیره را برداشت نمود. نتایج این تحقیق می تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار بخش اجرایی شیلات در جهت ارتقای سطح مدیریت پایدار صید در منطقه خلیج فارس قرار دهد.

کلیدواژه ها

Fisheries management, Shrimp stock, Fishery uncertainty, Persian Gulf, خلیج فارس, ذخایر میگو, مدل های پیش نمایی, مدیریت صید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.