بازخوانی فرهنگ عاشورایی در شعر معاصر شیعی بر اساس نظریه مایکل ریفاتر (مطالعه موردی قصیده الحسین فی زمن المسرحیات از جاسم صحیح)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ادب اسلامی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JJILR-2-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت ملا ابراهیمی

استاد دانشگاه تهران

مونا نادعلی

دانشجوی دکتری دانشگاه خوارزمی

چکیده

چکیدهنظریه ریفاتر، نظریه ای نشانه شناختی است که در حوزه ساختارگرایی قرار می گیرد. اساس این نظریه را کشف شبکه معنایی شعر با تکیه بر توانش ادبی خواننده تشکیل می دهد. بدین وسیله خوانشگر با عبور از خوانش اولیه (اکتشافی) به خوانش ثانویه (پس کنشانه) و سپس به خاستگاه شعر یا همان مفهوم اصلی شعر دست می یابد. در این نظریه، خوانش اولیه با تکیه بر توانش زبانی و خوانش ثانویه با تکیه بر توانش ادبی صورت می گیرد. اگر تمامی شاخصه های این نظریه شناسایی شود، در آن صورت خاستگاه و منشا اصلی که سروده شاعر بر آن پایه بنا نهاده شده است، مشخص می شود. از این رو نگارندگان در پژوهش حاضر با بهره گیری از نظریه مایکل ریفاتر، نخست تمامی مولفه های این نظریه را تبیین کرده و سپس آن ها را با قصیده الحسین فی زمن المسرحیات از جاسم الصحیح، شاعر معاصر عربستانی، تطبیق داده اند. از یافته های تحقیق استنباط می شود که این قصیده فرهنگ عاشورایی را در خود انعکاس می دهد و خاستگاه شعری یا مفهوم اصلی آن، شاعران دروغین امروزی است.واژه های کلیدی: فرهنگ عاشورایی، نظریه ریفاتر، جاسم الصحیح، الحسین فی زمن المسرحیات.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: فرهنگ عاشورایی, نظریه ریفاتر, جاسم الصحیح, الحسین فی زمن المسرحیات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.