تاثیر مداخله آموزشی بر اساس نظریه خود مراقبتی اورم بر سواد سلامت بیماران مبتلا به سرطان پروستات تحت شیمی درمانی :یک مطالعه نیمه تجربی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مراقبت و سلامت در اتاق عمل ابن سینا، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AJCHOR-31-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم خاندان

Department of Nursing and Midwifery, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran

سید حسام الدین امجدی

Department of Nursing and Midwifery, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran

چکیده

سابقه و هدف: سرطان پروستات یکی از شایع ترین  سرطان ها  و عامل مرگ و میر مردان است. سواد سلامت از طریق بهبود رفتارهای خود مراقبتی موجب حفظ و ارتقاء سلامت می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر اساس نظریه خود مراقبتی اورم بر سواد سلامت بیماران مبتلا به سرطان پروستات تحت شیمی درمانی  شهر شیراز در سال ۹۹-۱۳۹۸ انجام گرفته است. مواد و روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی، ۱۳۴ بیمار مبتلا به سرطان پروستات تحت شیمی درمانی  به روش نمونه گیری  تصادفی ساده، در دو گروه آزمون (۶۷ نفر) و کنترل (۶۷ نفر) تقسیم شدند. گروه کنترل آموزش های  روتین را دریافت کردند و برای گروه آزمون آموزش بر اساس نظریه خود مراقبتی اورم ارائه شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه سواد سلامت و جهت تحلیل از نرم افزار ۲۱SPSS استفاده شده است. یافته ها: میانگین نمره سواد سلامت گروه آزمون و کنترل به ترتیب قبل از مداخله ۱۳.۰۲±۹۷.۱۴ و ۴۱.۹۹±۹۸.۱۴ و بعد از مداخله ۹.۰۹ ± ۱۴۶.۰۲ و ۱۴.۱۴± ۱۰۰.۲۲ بود. بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری  وجود داشت (۰.۰۵p< ). در میانگین نمره سواد سلامت گروه آزمون نسبت به قبل از مداخله نیز  بهبودی معنی دار مشاهده شد (۰۰۱ p< ). بین میانگین نمره سواد سلامت مشارکت کنندگان  و تحصیلات و نحوه دسترسی به اطلاعات تفاوت معنی داری  وجود داشت (۰.۰۵p< ). نتیجه گیری: آموزش خود مراقبتی بر اساس نظریه اورم، موجب افزایش سواد سلامت بیماران مبتلا به سرطان پروستات تحت شیمی درمانی  شد. از این رو مداخلات آموزشی بر اساس این نظریه، جهت ارتقاء سواد سلامت بیماران پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Chemotherapy, Education, Health Literacy, Prostate Cancer, Self-Care, آموزش, خود مراقبتی, سواد سلامت, سرطان پروستات, شیمی درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.