واکاوی و ارزیابی مفهوم سعادت از دیدگاه خواجه نصیرالدین طوسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اخلاقی، دوره: 6، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_AKHS-6-23_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن حسینی

دانشگاه قم

رضا اکبری

دانشگاه امام صادق

علی اله بداشتی

دانشگاه قم

چکیده

مفهوم «سعادت»، یکی از مفاهیم برجسته اخلاقی در دستگاه فلسفهاخلاق خواجه نصیرالدین طوسی است. او همانند بیشتر فلاسفه و حکمای قدیم، اخلاق کامل را مبتنی بر ره یافتی بیرونی و آفاقی یا همان عقل گرایی و تعقل ورزی می داند. بر این اساس عقل تنها راهنمای سعادت انسان است، پس انسان باید بدون چون وچرا حکم عقل را پیشه خود سازد، به گونه ای که دارنده حکمت عملی باید نسبت به فضایل و رذایل آگاهی داشته باشد وهرچه را که عقل زشت و ناپسند می داند، واگذارد و هرچه را که عقل نیک می یابد، انجام دهد. او سعادت را همچون ارسطو عین کمال می داند اما برای آن دو مرتبه قائل است، نازلترین آن مربوط به حیات مادی و والا ترین آن عمدتا مربوط به حیات اخروی است که آن را سعادت تام مینامد. بدین ترتیب در اندیشه او غالبا در دنیا سعادت تام حاصل نمیشود و برای اثبات این نگرش از مولفه های گوناگونی بهره می جوید.

کلیدواژه ها

سعادت، فضیلت، اخلاق ناصری، فلسفهاخلاق، خواجه نصیرالدین طوسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.