برآورد کارایی تکنیکی صنایع بخش عمومی و خصوصی کشور با استفاده از روش تحلیل مرزی تصادفی (SFA)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JDEP-1-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد صیادی

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تهران

کریم آذربایجانی

دانشیار گروه اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان

چکیده

هماهنگی، همکاری و تخصیص وظایف بر اساس شاخص کارایی بین مکانیزم بازار و مجموعه دولت، قاعده بلندمدت و کلی است که هر جامعه با توجه به نظام اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، ارزش­های فرهنگی و میزان برخورداری از عوامل و امکانات زیربنایی باید در زمینه دستیابی به ترکیب مطلوب بین دولت و بازار، آن را مورد توجه قرار دهد. با توجه به نقش حیاتی که بخش خصوصی هر کشور در زمینه تولیدات کارا و رقابت پذیر در کنار بخش عمومی می­تواند ایفا نماید و همچنین با توجه به اهمیت گسترش بخش خصوصی کشور، در این پژوهش پس از بررسی عملکرد شرکت­های دولتی و روند خصوصی­سازی در ایران، با استفاده از تکنیک تحلیل مرزی تصادفی که یک روش اقتصادسنجی می­باشد میزان کارایی تکنیکی  زیر بخش­های عمده صنعت ایران در دو بخش خصوصی و عمومی به تفکیک نوع مالکیت،  برآورد و مورد مقایسه قرار داده شده است. پارامترهای مدل از روش حداکثر راستنمایی طی دوره زمانی ۱۳۸۴-۱۳۷۳ برای ۶ صنعت عمده کشور تخمین زده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که کارایی تکنیکی برآوردی هر ۶ صنعت بخش خصوصی روند یکسانی داشته، در حالی که این روند در بخش عمومی کاهش ملموسی داشته است. همچنین میانگین کارایی بخش عمومی به جز سه سال اول دوره مورد بررسی در بقیه سال ها از کارایی همان زیر بخش ها نسبت به بخش خصوصی کمتر بوده است.

کلیدواژه ها

کارآیی, تحلیل مرزی تصادفی, بخش خصوصی, بخش عمومی, صنعت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.