تاثیر کاربرد کود نیتروژن آلی و شیمیایی بر شاخص های فلورسانس کلروفیل، محتوای کلروفیل و فلاونوئید، سرعت فتوسنتز، شاخص سطح برگ و عملکرد ماده خشک نعناع فلفلی تحت تنش کم آبی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-57_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ابراهیمی اسبورزی

۱ Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

سید علی محمد مدرس ثانوی

۱ Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

ابوالفضل باغبانی آرانی

Department of Agriculture Science, Faculty of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran

چکیده

به منظور بررسی اثرات تنش کم آبی و انواع کود نیتروژن بر پارامترهای فلورسانس کلروفیل، سرعت فتوسنتز، محتوای کلروفیل و فلاونوئید کل، شاخص سطح برگ و عملکرد ماده خشک نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با سه تکرار در سال ۱۳۹۷ در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه رژیم آبیاری (آبیاری بر­اساس ظرفیت مزرعه و به ترتیب بعد از تخلیه ۲۵، ۴۰ و ۵۵ درصد آب قابل استفاده در منطقه ریشه) به عنوان عامل اصلی و شش تیمار کودی بر­اساس نیتروژن مورد نیاز گیاه (به ترتیب ۱۰۰ درصد کود شیمیایی، بدون کود، ۵۰ درصد کود شیمیایی + ۵۰ درصد آزوکمپوست، ۱۰۰ درصد ورمی کمپوست، ۱۰۰ درصد آزوکمپوست و ۵۰ درصد کود شیمیایی + ۵۰ درصد ورمی کمپوست) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان دادند که تنش کم آبی به طور معنی داری، فلورسانس حداکثر، فلورسانس متغیر ، کارایی کوانتومی فتوسیستم II، سرعت فتوسنتز، شاخص سطح برگ و عملکرد کل ماده خشک را کاهش داد ولی فلورسانس حداقل و غلظت فلاونوئید کل را افزایش داد. نتایج حاکی از آن است که تنش کم آبی، باعث بازدارندگی نوری فتوسیستم  IIگردیده و با کاهش سطح برگ، سبب کاهش عملکرد ماده خشک نعناع فلفلی گردید به گونه ای که تنش کم آبی شدید، سبب کاهش ۴۳ درصدی سطح برگ نسبت به شرابط بدون تنش گردید. همچنین، در اکثر صفات مورد بررسی، تیمارهایی که با کود نیتروژن (خصوصا ورمی کمپوست) تیمار شده بودند سبب بهبود شاخص های فتوسنتزی و در نهایت عملکرد ماده خشک گیاه گردیده و همچنین توانسته است اثرات منفی تنش کم آبی شدید بر آنها را تعدیل کنند. علاوه بر این، در راستای کشاورزی پایدار و با توجه به دارویی بودن گیاه نعناع فلفلی، می توان با تلفیق کود شیمیایی اوره و ورمی کمپوست، به میزان ۵۰ درصد از مصرف کود شیمیایی کاست.

کلیدواژه ها

Azocompost, Drought stress, Photosynthetic parameters, Urea, Vermicompost, آزوکمپوست, اوره, پارامترهای فتوسنتزی, تنش خشکی, ورمی کمپوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.