ارائه مدل پارادایمیک برای توسعه محصولات شرکت های دانش بنیان نهاده های زیستی کشاورزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEADG-10-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت ورمزیاری

گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، ایران

زهرا زارع

گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، ایران

چکیده

شرکت های دانش بنیان فعال در تولید نهاده های زیستی کشاورزی، می توانند نقش بسزایی در تولید محصولات سالم تر ایفا کنند. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد ارائه مدل پارادایمیک برای توسعه محصولات شرکت های دانش بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی، با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای بوده است. نمونه مطالعه شده، شامل ۲۸ نفر از مطلعان کلیدی در زمینه موضوع مورد مطالعه از جمله مدیران خبره شرکتهای دانش بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی است. نمونه گیری با روش های هدفمند از نوع گلوله برفی و نظری انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شدند و همزمان با آن، در سه مرحله کدگذاری گردیدند. در این پژوهش از ۶۰ کد باز، ۹ کد محوری به دست آمد و طبق یافته ها، بازار محدود نهاده های زیستی و ضعف ساختار تنظیم گری در صدور مجوزها، از شرایط علی و زمینه ای مهمی هستند که مانع از توسعه محصولات شرکت های دانش بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی شده اند. این دو مقوله، نقش اساسی در کاهش سوددهی شرکتهای مربوطه داشته اند. در صورت اتخاذ راهبردهایی مانند کوتاه کردن زمان اخذ مجوزها و بهبود بازار می توان انتظار تحقق پیامدهای ارتقاء درآمد شرکت ها و تولید محصولات کشاورزی سالم تر را داشت. در این راستا، راهکارهایی مانند ارتقاء شفافیت و تسهیل فرآیند بررسی و صدور مجوز نهاده های زیستی و نیز توسعه بازار، از جمله از طریق نظارت موثر بر باقی مانده های شیمیایی غیرمجاز در محصولات کشاورزی و اعمال استانداردهای مربوطه ارائه شده است.

کلیدواژه ها

کشاورزی پایدار, نهاده های زیستی, تنظیم گری, بخش خصوصی, دانش بنیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.