مقایسه تطبیقی نگاره های تزئینی نگارگری مکتب شیراز با مکتب هرات

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی گرافیک و رویکردهای تعاملی میان رشته ای
  • کد COI اختصاصی: GIPCONF01_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیروزه سودبخش

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه غیرانتفاعی آپادانا ، شیراز، ایرا ن

اشکان رحمانی

استادیار دانشگاه شیراز، دانشکده هنر و معماری، بخش هنر، شیراز، ایرا ن

راضیه اردکانی

استادیار گروه طراحی لباس، موسسه آموزش عالی آپادانا، شیراز، ایرا ن

چکیده

مکتب شیراز در سه دوره، آل اینجو، آل مظفر و تیموری شکل گرفت . بیشترین فعالیت هنرمندان در دوره آل اینجو و آل مظفر، در زمینه کتاب آرایی ، تذهیب و خوشنویسی بود. در دوره آل اینجو، ترکیب بندی ها ساده هستند و توجه به تصویر انسان و حیوان اهمیت بیشتری داشت . در دوره آل مظفر، از سبگ نگارگری جلایریان الهام گرفتند. نگاره های مکتب مظفری سرشار از جلوه های طبیعت است . مکتب شیراز در دوره تیموریان، اسکندر سلطان و دور ابراهیم سلطان، ترکیبی از ویژگی های دوره آل مظفر و سبک نگارگری جلایریان است . مکتب هرات که از حمله تیمور به شیراز و سرنگونی آل مظفر، و انتقال هنرمندان شیراز و تبریز به هرات صورت گرفت ، مکتب هرات پایه گذاری شد. آنچه به عنوان هدف در روند این پایان نامه پیگیری می شود بررسی نگاره های تزیینی و تطبیق و تحلیل دو مکتب شیراز و هرات و تاثیر پذیری و تاثیرگذاری این دو مکتب بر همدیگر می باشد. روش تحقیق از منظر هدف کاربردی ، و ازنوع تحقیق توصیفی وتطبیقی بر اساس ماهیت و تحقیقات تاریخی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش تحلیل محتوایی انتخاب شده است . منابع تحقیق از راه مطالعات کتابخانه ای واینترنت تامین شده است . یافته های نتایج حاصل از این مقاله ، با بررسی نگاره های تزیینی در مکتب شیراز و مکتب هرات نشان میدهد که با شناخت دقیق و استخراج نقوش در نگاره ها می توان آن ها را مورد ارزیابی و بازسازی قرار داد و با تجزیه و تحلیل نقوش، به خلق آثار زیبا و نوع دست یافت . همچنین روند تحقیق نشان می دهد که مکتب هرات بیشترین تاثیرخود را در دوران آل مظفرگرفته که خود مکتب آل مظفر از مکتب جلایریان تاثیر پذیرفته بودند.

کلیدواژه ها

مکتب شیراز، مکتب هرات، طراحی پارچه ، نگاره های تزئینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.