بررسی تاثیر عدالت سازمانی بر مدیریت استعداد کارکنان آموزش و پرورش شهر تهران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی مدیریت مهندسی
- کد COI اختصاصی: NCOEM05_037
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 126
نویسندگان
سطح دو حوزوی (معادل کارشناسی)، ایران.
چکیده
هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر عدالت سازمانی بر مدیریت استعداد کارکنان آموزش و پرورش شهر تهران می باشد. از لحاظ هدف تحقیق از نوع کاربردی، از لحاظ روش انجام تحقیق توصیفی- پیمایشی می باشند. در این پژوهش جامعه ی مورد مطالعه عبارت بود از کلیه کارکنان آموزش و پرورش منطقه ۱۵ شهر تهران در سال ۱۴۰۱ بود که تعداد آنها تقریبا ۵۰۰ نفر می باشد از جامعه ی مورد مطالعه با توجه به جدول مورگان تعداد ۲۱۷ نفر به شیوه ی تصادفی ساده انتخاب شدند تحقیق حاضر در دو بخش نظری و عملی انجام شده است. در بخش نظری، اطلاعات لازم با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی بدست آمد و در بخش عملی، برای جمع آوری اطلاعات از روش میدانی و از پرسشنامه های استاندارد استفاده گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمون رگرسیون انجام گرفته است. نتایج یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغبرهای ابعاد عدالت سازمانی (عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای و عدالت اطلاعاتی) به عنوان متغیرهای پیش بین بر مدیریت استعداد کارکنان آموزش و پرورش تاثیر معنی دار دارد و نتایج نشان می دهد که متغیر عدالت توزیعی با بیشترین میزان تاثیر با بتای (۹۵/۰BETA=)، عدالت رویه ای (۲۴/۰BETA=)، عدالت مراوده ای با کمترین میزان تاثیر با بتای (۱۴/۰BETA=) و عدالت اطلاعاتی (۵۷/۰BETA=) متغیر مدیریت استعداد کارکنان آموزش و پرورش را پیش بینی می کنندکلیدواژه ها
عدالت سازمانی، مدیریت استعداد، آموزش و پرورش، شهر تهرانمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول افرین بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی فرهنگ سازمانی
- کاربرد اسپکتروفوتومتر و بینایی ماشین در بهبود کیفیت و کنترل فرآیند صنعت چاپ
- روش های یادگیری مبتنی بر پروژه و ارتقاء مهارت های کلیدی
- دستاوردهای سازمان های صنفی در صنعت ساخت کشور ایران
- بررسی تاثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی در موفقیت پروژه و رابطه آن با ارتباطات پروژه و جهت گیری فناوری(مطالعه موردی شرکت ملی حفاری ایران)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.