کمی سازی ساختار مکانی توده های جنگلی ارس در منطقه کندرق خلخال

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-10-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیومرث سفیدی

استادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

یوسف فیروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

فرشاد کیوان بهجو

دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

معراج شرری

استادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

یونس رستمی کیا

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل

چکیده

پژوهش پیش رو با هدف کمی سازی ساختار مکانی جنگل های ارس در منطقه کندرق خلخال انجام گرفت. برای این منظور سه قطعه یک هکتاری انتخاب و مشخصه های ساختاری توده بر اساس روش آماربرداری صد درصد و روش فاصله ای و مبتنی بر نزدیک ترین همسایه اندازه گیری شد. از شاخص های آمیختگی، شاخص های فاصله تا نزدیک ترین همسایه، کلارک و اوانز، زاویه یکنواخت و نیز اختلاف ابعاد درختان به منظور کمی سازی ساختار استفاده شد. میانگین قطر و مساحت پوشش تاجی در منطقه به ترتیب ۲/۱۳ سانتی متر و ۷/۸ متر مربع محاسبه شد. نتایج شاخص کلارک و اوانز با مقدار متوسط ۰۵/۱ و زاویه یکنواخت با مقدار متوسط ۴۵/۰، نشان دهنده پراکنش یکنواخت درختان در بعضی نقاط و پراکنش تصادفی در نقاط دیگری از جنگل است. شاخص آمیختگی به طور میانگین دارای ارزشی برابر با ۱۴/۰ است که نشان دهنده آمیختگی کم ارس با دیگر گونه های دارای فرم رویشی درختی است. مقدار متوسط شاخص فاصله تا نزدیک ترین همسایه ۷۰/۳ متر و شاخص های تمایز قطری و ارتفاعی به ترتیب ۱۶/۰ و ۲۳/۰ به دست آمد. نتایج حاصل از شاخص تنوع ساختاری ترکیبی در سه قطعه با مقدار میانگین ۲۳/۰ نشان دهنده تنوع ساختاری کم در رویشگاه های ارس در منطقه تحقیق است. بر اساس نتایج این پژوهش در رویشگاه طبیعی درختان ارس، پراکنش مکانی یکنواخت، ساختار همگن و سطح تنوع ساختاری کم برآورد شد. بر این اساس در تدوین راهبردها و برنامه های مدیریتی باید حفظ ساختار و الگوی مکانی درختان ارس در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

ارس, الگوی پراکنش درختان, آمیختگی, ساختار مکانی, همسایگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.