مروری بر نظریه های سالمندی و بازتاب آن در ویژگی های معماری منظر اقامتگاه های سالمندان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-18-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شرقی

دانشیار گروه معماری، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، دانشکده معماری و شهرسازی، تهران، ایران.

عبدالحمید قنبران

دانشیار گروه معماری، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، دانشکده معماری و شهرسازی، تهران، ایران.

فرزانه صالحی کوسالاری

دانشجوی دکتری معماری، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، دانشکده معماری و شهرسازی، تهران، ایران

چکیده

چکیدهانسان به عنوان بخشی از طبیعت، دارای آغاز، اوج و درنهایت زوال است. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان و پدیده ی پیری جمعیت، شناخت راهکارهای کیفیت بخشی به زندگی قشر وسیع سالمند، امری ضروری به نظر می رسد. یکی از راهکارهای کیفیت بخشی به زندگی سالمندان، بهره گیری از منظر مناسب طبیعی در فضای اقامتی آن ها است. لذا ضمن شناخت نظریه های رایج سالمندی و جمع بندی این نظریات، پژوهش حاضر سعی بر شناخت نیازهای سالمندان و ارائه ی منظری با شاخصه های متناسب با نیازهای جسمی، روانی و اجتماعی آنان دارد. در پژوهش حاضر، برای جمع آوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانه ای، اسنادی استفاده شده و با تکیه بر نظریه های مطرح عمومی سالمندی هم­چون نظریه­های مبتنی بر نگرش متمرکز بر سالمند، غلبه اجتماع بر رفتار سالمند، نگرش تعاملی سالمند و اجتماع و نگرش تکریم سالمند توسط اجتماع سعی بر انتخاب طرح عملیاتی منظر سازی مناسب اقامتگاه­های سالمندی بر اساس نظریه­ی جامع­تر شد. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از تطبیق نگرش تکریم سالمند متناسب با آموزه های دین اسلام است. همچنین گزینه ی منظرسازی کاربردی- بصری با شاخصه هایی نظیر احساسی(محرک احساس، عدم ورود عوامل تنش زا، حس آسودگی کاربر)، کاربردی(نظر کاربر، سهولت جابجایی، رفع احتیاج کاربر، قابلیت ادراک، ایجاد حس خودآگاهی) برای منظرسازی در اقامتگاه های سالمندی متناسب با نیازهای آنان و ارزش­های ارائه شده در نگرش تکریمی سالمندان می باشد.

کلیدواژه ها

نظریه های سالمندی, معماری منظر, اقامتگاه سالمندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.